Şengal’de, göç eden mağdurlara yeni evler inşa edilecek

Şengal'e dönen ancak evi olmayan göçmenler için yeni evler yapılacak.

Şengal’de, göç eden mağdurlara yeni evler inşa edilecek

50 dönüm arazi üzerine inşa edilecek olan evler mağdurlara ücretsiz olarak verilecek.

Irak Göç Bakanlığı yetkilisi Ali Cihangir, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Irak Göç Bakanlığı ile Musul Valiliği'nin 50 dönüm arazi tahsisi konusunda anlaştığını söyledi.

Projeye göre Şengal'e 50 dönüm arazi üzerine evler inşa edilecek ve evlerine dönecek olan Şengalli göçmenler buralara yerleştirilecek.

"Ev sayısı belli değil"

Ali Cihangir, inşa edilecek olan evlerin geri dönen göçmenlere ücretsiz olarak verileceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu binalar Şengal ve Musul Ovası İnşaat Fonu ve diğer ortaklardan sağlanan fonlarla inşa edilecek. Topraklarına dönen göçmenler bu evlere ücret ödemeden girecek. Evlerin sayısına proje bitiminde karar verilecek. Bakanlığın ve ilgili tarafların razı olacağı bir sayıda olması gerekiyor” dedi.

Şengal ve Ninova Ovası İnşaat Fonu 17 Eylül 2023'te kurulmuş olup sermayesi 50 milyar dinar. Ali Cihangir ayrıca şu ana kadar 22 bin ailenin Şengal'e döndüğünü duyurdu.

Öte yandan Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Ivan Fayik ve Musul Valisi Abdulkadir Dexil, 100 dönümlük araziye göçmenler için ev yapılması konusunda mutabakata vardı.

Varılan muatabakata göre 100 dönüm alanın 50 dönümü Şengal'de, 50 dönümü de Musul'da olacak. Proje göçmenlerin eski yerlerine dönmeleri amacıyla hazırlanıyor.