YBŞ ile Hizbullah Tugayı arasında 'Şengal' görüşmesi

Hizbullah Tugayı web sitesinde yayınlanan bir haberde, Kurdistan İşçi Partisi'ne (PKK) bağlı silahlı bir grubun, 5 Mart 2017, Pazar günü İran destekli Şii milis örgütü Hizbullah Tugayı ile ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda görüşmelerde bulunduğu belirtildi.

YBŞ ile Hizbullah Tugayı arasında 'Şengal' görüşmesi

PKK ve PKK'nin Kurdistan Bölgesi'nin Şengal ilçesindeki silahlı kanadı olan Şengal Direniş Birlikleri'nin (YBŞ) komutanlarından Said Hasan ve Kadir Salih'in başkanlığındaki PKK'ye bağlı Şengal konseyi ile İran destekli Şii milisler Hizbullah Tugayı arasında Şengal'de bir toplantı gerçekleştirildi.

Hizbullah Tugayı Siyasi Bürosu Halkla İlişkiler sorumlusu Mustafa Daraji toplantıda, Şengal'in Peşmerge güçleri tarafından kontrol edilmesinin, Şengal'i Irak'tan koparmayı amaçlayan uluslararası bir komplo olduğunu söyledi.

Haberde, Daraji'nin, "Direnişin (Hizbullah Tugayı'nın) asıl gayesinin Irak'ın birliğini korumak ve Irak'ı bölmeyi hedefleyen planlara karşı durmak olduğunu dile getirdiği” belirtildi.
Daraji, Musul ve Şengal'in düşmesinin Kurdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasındaki tartışmalı bölgelerin kontrol etmek için düzenlenen bir komplo olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, uluslararası boyutu olan komplonun devam ettiğini ileri sürdü.

Medyanın Peşmerge güçleri ile Roj Peşmergelerinin Şengal'deki varlığını meşru kılmaya çalıştığını dile getiren Daraji, Hizbullah Tugayı'nın tüm dini ve etnik ezilenleri destekleyeceğini ve hiç bir sınırın kendilerini durduramayacağını vurguladı.

Pazar günü Maliki'ye bağlı Afak TV'ye verdiği söyleşide "Kürdistan'a bağlanmak istemediklerini, onun için Peşmerge ile aralarında savaş çıktığını; Ezidilerin, Iraklılık kimliklerini korumak için daha Kürdistan ile daha büyük savaşlar vereceğini” söyleyen YBŞ komutanı Seyid Hasan'ın ise toplantıda "Irak güvenlik güçleri ile Haşdi Şabi'nin Şengal bölgesinde görevlendirilmesinin gecikmesinin, haklarının açık bir şekilde ihlal edilmesine zemin hazırladığını” vurguladı ve Peşmergeye karşı Irak güvenlik güçleri ile Haşdi Şabi'yi Şengal'e davet etti.

PKK'ye bağlı Şengal Konseyi'nin başkanı Kadir Salih ise konuşmasında, ülkeyi yabancılara ve aşırı dincilere karşı koruduğu için "İslami Direniş”i methetti.
Salih, kendilerinin, Kurdistan Bölgesi Hükümeti'nden (KBY) kurtulmak için bölgelerinde özerk bir yapı tesis etmek için mücalede ettiklerini belirtti.