Kürt şehri Serêkanîyê’de Türkçe tabela asıldı

Kürt şehri Serêkanîyê’de Türkçe tabela asıldı

Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) yeni adı Suriye Milli Ordusu) kontolüne geçen Rojava’nın Serê Kaniyê ve Grê Spî kentlerinde kurulan askeri mahkemelerin tabelasında Kürtçe’ye yer verilmedi.

Yerel kaynaklar, Serê Kaniyê ve Grê Spî de Suriye Geçici Hükümeti Savunma Bakanlığına bağlı “sözde” askeri mahkemelerin kurulduğunu aktardı.

İnsan hakları ihlalleri ve hukuki sorunları çözmek maksadıyla oluşturulan askeri mahkeme yapılanmasında cinayet mahkemesi ile soruşturma ve tahkikat mahkemesi görev yapacak.

Cinayet mahkemesinde başkan ve 2 üye bulunurken, soruşturma ve tahkikat mahkemesi de başkan ve 3 üyeden müteşekkil olacak. Askeri mahkemede toplamda 12 savcı görev yapacak.

Bölgede hayatın normale döndüğünü belirten Suriye Geçici Hükümeti yetkililerinin sözlerinin aksine askeri mahkemelerin kurulması soru işaretlerine neden oldu.

Serê Kaniyê’deki nüfusun yüzde 80’inin Kürt olmasına rağmen askeri mahkemenin tabelasında Kürtçe’ye yer verilmedi. Tek bir Türk’ün bile yaşamadığı Serê Kaniyê de ki askeri mahkemenin tabelasında Türkçe ve Arapça’ya yer verildi.

Türkiyeli yetkililer Rojava’ya yönelik operasyona yapılan eleştirilere ilişkin, “Kürtlerle bir problemlerinin olmadığını ve Kürtlerin de haklarını savunduklarını” iddia ediyorlardı.