Şivan Perwer: Devlet ancak ulusal bir temelde kurulur...Parçalanmışlıkla hiçbir amaca ulaşılamaz!

Şivan Perwer: Devlet ancak ulusal bir temelde kurulur...Parçalanmışlıkla hiçbir amaca ulaşılamaz!

Kürt sanatçı Şivan Perwer, “45 yıldır Kürt halkının içindeyim, omuzumda sazımla dünyayı gezerek Kürt halkına hizmet ettim. Bakur, Başur, Rojava ve Rojhılat Kürtlerini bir araya getiriyordum” dedi. Kürt sanatçılar, ulusal birlik çabalarına katkı sunmak amacıyla dün Almanya’nın Leverkusen kentinde bir  konser düzenledi. Şivan  Perwer, Xelil Xemgin, Yelda Abbasi, Hesen Şerif, Tara Jaff gibi dört parça Kürdistan’dan sanatçıların katıldığı konserin geliri Rojava’ya bağışlandı.

Rûdaw’da yer alan habere göre, Şivan Perwer, 45 yıl önce müziğe ulusal bir yaklaşımla başladığını söyledi.

Sanatçı Perwer, şarkılarıda Kürt toplumuna eleştiriler yönelttiğini ve Kürtlerin toplum olarak yaşamını dillendirdiğini ifade etti.

Ulusalcı bir sanataçı olduğunu belirten Perwer, Kürdistan’ın bütün parçalarındaki sanatçılarda son dönemlerde ulusal bir uyanış olduğunu kaydetti.

Kürt sanatçıların ulusal şarkılar söylediğini belirten  Perwer, sözlerine şunları ekledi:

“Kürdistan’ın kendisi parçalara ayrıldığı gibi siyasi parti ve hareketleri de parçalara ayrılmış. Parçalanmışlıkla hiçbir amaca ulaşılamaz. Kürt sanatçılarının ulusal bir seslenişle Kürt siyasi parti ve hareketlerine, ‘parti ve grup çıkarlarından vazgeçmesi’ çağrısında bulunması gerekiyor. Kürt partilerinin amacı bütün Kürtlere hizmetse aralarında bir tölerans ve yardımlaşma olmalı ki sanatçılarda onların topluma yaptığı hizmetlere göre tavır almalı. Kürtler arasında parçalanmışlık olduğu zaman sanatçılar da bir tavır sahibi olamıyor. Kürdistan parçalı, Kürt halkı parçalı, dini ve mezhebi olarak parçalı anlayacağınız Kürtler her şekliyle parçalı.

Her şey bir anda gerçekleşmez ama bu yeni bir süreç olarak ulusal bir başlangıçtır. Sanatçıların Kürdistan’daki her partiyi izleyip eleştirme hakkı var. Onlarda sanatçıları eleştirsin. Sanatçıların sanatını eleştirsinler. Kürt halkı ve dili müzikseldir. Kürt sanatçıları Kürtçe’yle mükemmel bir sanat ortaya çıkarabilirler. Bir eksiklik varsa Kürt parti ve hareketleri bunu bizden istesinler. Ne zaman bir ihtiyaç olması durumunda da biz hazırız. Ama ulusal bir yaklaşımla zira devlet ancak ulusal bir temelde kurulur başka bir şekilde kurulmaz.”

Şivan Perwer, ondan fazla Kürt sanatçının katıldığı konserin talep gelmesi durumunda dünyanın farklı yerlerinde ve Kürdistan’da da gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Kürt Sanatçılar Hizmete Hazır

Perwer, sanatçıların Kürt halkına hizmet etmeye hazır olduğunu ifade etti.

“Konsere Kürdistan’ın bütün parçalarından sanatçıların katıldığını ifade eden, “Mahabad, Kırmaşan, Süleymaniye, Hewlêr, Kamışlo, Efrin, Amed, Sivas’tan ta Dersim’e kadar sanatçılar katıldı. Sanatçıların hepsi sahneye çıkmadı ama bugün burda yüzden fazla sanatçı vardı. Kürt parti ve hareketleri sanatçıların bu çalışmalarından memnun olsunlar ve bizden ne talepleri olursa biz hizmet etmeye hazırız” diye konuştu.

Perwer, “Halkımıza selamlarımızı iletin. Rûdaw olarak çok güzel bir hizmet yapıyorsunuz. Biz de her zaman Kürt halkının hizmetindeyiz” dedi.

45 yıldır Kürt halkının içinde olduğunu kaydeden Perwer, “Omuzumda sazımla dünyayı gezerek Kürt halkına hizmet ettim. Bakur, Başur, Rojava ve Rojhılat Kürtlerini bir araya getiriyordum” ifadelerini kullandı.