Başkan Neçirvan Barzani’den BM’ye çağrı: Ezidi soykırımı tanınsın!

Başkan Neçirvan Barzani, Şengal katliamının 5’inci yıl dönümü vesilesiyle paylaştığı mesajda, Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrıda bulunarak benzer eylemleri önlemek için Ezidi Kürtlere uygulanan soykırımın tanınmasını istedi.

Başkan Neçirvan Barzani’den BM’ye çağrı: Ezidi soykırımı tanınsın!

Başkan Neçirvan Barzani, Şengal Katliamı’nın 5’inci yıl dönümü vesilesiyle paylaştığı mesajda, Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrıda bulunarak benzer eylemleri önlemek için Ezidi Kürtlere uygulanan soykırımın tanınmasını istedi.

Şengal Katliamı’nın 5’inci yıl dönümü vesilesiyle twitter hesabı üzerinden bir mesaj yayımlayan Başkan Neçirvan Barzani, “IŞİD tarafından vahşice katledilenleri saygıyla anıyoruz. Terörü ortadan kaldırıncaya ve kaçırılanları evlerine geri getirinceye kadar durmayacağız” dedi.

Başkan Barzani mesajında, “BM’den benzer eylemleri önlemek için bu soykırımı tanımasını istiyoruz” çağrısında bulundu.

Şengal Katliamı

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresini işgal ederek binlerce Ezidi Kürt’ü öldürdü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 410 kişiyi kaçırdı.

2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan bir ofis kuruldu. Bu ofis şu ana kadar kaçırılan 3 bin 509 kişiyi kurtarmayı başardı. Ancak kaçırılanların birçoğunun akibeti hala bilinmiyor.

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Hala binlerce Ezidi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yapılarak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.

Kürdistan Bölgesi hükümeti, bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yaptı, uluslararası güçlere çağrıda bulundu.

Ezidi Kürtler de 3 Ağustos 2014'teki saldırıyı "73’üncü ferman" olarak adlandırıyor.