Soylu: Van-İran sınır hattında 295 kilometrelik duvar örülecek!

Türkiye İçişleri Bakanı Soylu, Çaldıran-İran sınırında inşa edilen güvenlik duvarı ve güvenlik yolunu inceledi: Toplam 1028 kilometre duvar şu ana kadar yapılmıştır.

Soylu: Van-İran sınır hattında 295 kilometrelik duvar örülecek!
Helikopterle Çaldıran-İran sınırında inşa edilen güvenlik duvarı ve güvenlik yolunu inceleyen Süleyman Soylu, çalışmalar hakkında Vali Bilmez ve firma yetkililerinden bilgi aldı.

Bakan Soylu, burada yaptığı açıklamada, yaklaşık 3,5 yılı aşkın süredir doğu ve güney sınırında güvenlik duvarı çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, "Bugüne kadar Ağrı, Iğdır sınırları ve onun da hemen üstünde Ermenistan sınırı olarak nitelendireceğimiz sınırlarda gerek duvar gerek aydınlatma ve çit çalışması yapılmıştır." dedi.

'Bir Siyasi Partinin 14. Katından...'

"Bir siyasi partinin 14. katından 'Türkiye'de sınırlar iyi tutulmuyor, sınır namustur' diyerek burada yapılanları görmezden gelmek vicdana da insanlığa da fedai can ederek buralarda mücadele eden kahraman güvenlik güçlerimize bühtan ve iftiradır" diyen Bakan Soylu, şöyle devam etti: "Bugüne kadar özellikle Ağrı, Iğdır sınırı ve içine bulunduğumuz Çaldıran sektörü dahil 191 kilometre duvar yapılmıştır. 837 kilometre duvar da Suriye sınırında gerçekleştirilmiştir. Toplam 1028 kilometre duvar şu ana kadar yapılmıştır. Bir duvarın yapılması için neler lazım Bunu yine CHP'nin 14. katından anlayabilmek isteyenlere ifade etmek istiyorum. Şu anda şu sektörde 26 mayın tarlası temizlenmektedir. Mayın tarlasını temizleyenler jandarmanın mayın bölüğüdür bunu akredite edenler de Milli Savunma Bakanlığının MAFAM adlı bu konudaki birliğidir. Ondan sonra burada güvenlik yolu açılır. Bu yapılırken burada güvenlik önlemi alınır. Çünkü karşı taraftan ve terör örgütünün her noktadan taciz edebilme kabiliyetine karşı burada sınır birliklerimiz aynı zamanda Polis Özel Harekat (PÖH) ve jandarmamız sınır güvenlik yollarının rahatlıkla yapılabilmesi için burada tedbir alırlar.

Buradan teröristin, kaçakçının, kaçak göçmenin geçmesini engelleyebilmek için aynı zamanda başka türlü adımları atıyoruz. Bu bölgenin içinde özellikle en önemli meselelerden biri üs bölgeleridir. Aynı zamanda sınır birliklerimizin konuşlandığı karakollardır. Bir taraftan üs bölgeleri hakim tepelerde, bir taraftan sınır birlikleri bir taraftan da sadece doğu sınırında 250 adet optik kulelerimiz var. Bunların yüzde 95'i bitti. Bu kuleler ne yapıyor. Bazıları 16 kilometreye kadar, bazıları 10 kilometreye kadar cisim ve insan görebilme kabiliyetine sahip olan, 4 kilometrede insanı net olarak algılayabilen elektro optik kuleler burada konuşlandırılmaktadır..."