Süleymaniye'de SİHA'lar ile vurulan ailenin hikayesi

Süleymaniye'de SİHA'lar ile vurulan ailenin hikayesi

Süleymaniye’nin Şarbajer İlçesi’nin Kunemasi bölgesinde 25 Haziran’da Silahlı İnsansız Hava Aracı’yla (SİHA) yapılan hava saldırısında Keywan ailesinin 4 ferdi yaralandı.

Keywan ailesi, bir yıl boyunca çalışarak biriktirdiği paralarla Kunemasi’de açtıkları dükkanda Türkiye’ye ait SİHA’ların PKK’ye yönelik hava saldırısının kurbanı oldu. Saldırıda Keywan, eşi Seyran ve 6 ile 7 yaşlarında iki çocukları yaralandı.

Keywan’ın annesi Ayşe Mustafa, “Evimizin yakınındaki dağa hayvanlarımı otlatmak için götürmüştüm. Hayvanları otlatırken uçakların sesi geliyordu ama göremiyordum. Allah’tan hiç kimsenin evini yıkmamalarını istiyordum. Çünkü uçaklar daha önce Gelale Köyü’nde bir kaç komşumuzun evini yıkmıştı. Saat 17:00 civarlarında iki tane top mu füze mi olduğunu anlamadım ama oğlumun dükkanına isabet etti. O tarafa doğru koştum ama ne yapacağımı bilemedim. Oğlum ve gelinimin imdadına yetişerek onlara ‘dayanıklı olun hiçbir şey yok yaralanan ilk kişiler siz değilsiniz’ diyerek onlara moral vermeye çalıştım. Daha sonra onları hastaneye kaldırdık” dedi.

Ayşe Mustafa, “Hiçbir zaman burada bir gerilla görmedim ve umut ediyorum ki bir daha böyle olaylar tekrarlanmaz ve Kürt liderler kimsenin evinin yıkılmasına izin vermez” ifadelerini kullandı.

Doktorlar, 30 yaşındaki Keywan, 7 yaşındaki Hemişe ve 6 yaşındaki Hêjwan’ı tedavilerinin ardından dinlenmeleri için eve göndermiş. Ama bombardımanda bir bacağını kaybeden Keywan’ın eşi Seyran’ın tedavisi ise hastanede devam ediyor.

Keywan ve çocuklarının vücutlarındaki 20 şarapnel parçası ise halen çıkarılamadı.

Keywan Kawe, “Bazı işler için dışarı çıkmıştım. Döndüğümde dükkanımın önünde bekleyen bir pikap vardı ve dükkana alışveriş için gelen daha önce hiç görmediğim 4 kişi vardı. Tam o esnada uçaklar gelerek bombaladı ve ben yere düştüm. Ayağa kalktığımda eşimin bir bacağının koptuğunu gördüm. Gerilla dedikleri bir kişi de parçalanmıştı. İki çocuğum da yaralanmıştı” diye konuştu.

Bombardımanın etkisiyle beyninde hasar oluşan çocukları 7 yaşındaki Hemişe’nin ise duyma yetisi azalmış.

Hemişe, “Dükkanımızın orda dışardaydım. Annem, erkek kardeşim ve babam dükkandaydı. Aniden büyük bir ses geldi ve ben sırt üstü düştüm. Ayağa kalktığımda kardeşimin kafasının kanlar içinde olduğunu gördüm. Kardeşim bana ‘korkma hiçbir şey yok’ deyince yaralı olduğumu anladım. Sonra bizi hastaneye götürdüler. Hala vücudumun bir kısmı ağrıyor ve acı çekiyorum” dedi.

Keywan’ın ailesi üçüncü kezdir aynı kaderi yaşıyor

Keywan’ın ailesi 60’lı yıllarda da Irak’ın hava saldırıları ve top atışlarından dolayı mağdur olmuş.

Keywan’ın amcası Halid Elh, “60’lı yıllarda da Irak uçaklarının Kune Masi Köyü’nü bombalaması sonucu erkek kardeşim yaralanmıştı. Halen vücudunda şarapnel parçaları taşıyor. Bir başka kez de Irak’ın topçu ateşinde kız kardeşim yaralanmıştı. Şimdi de yeğenim yaralandı. Kürt olduğumuz için bunlar başımıza geliyor ve sadece Kürt olmanın bedelini ödüyoruz, başka bir şeyin değil. Bunun için Kürt liderlerden bunun tekrarlanmamasını istiyoruz” diye konuştu.

Son 6 aylık dönemde Türkiye ve İran’ın bölgeye yönelik bombardımanları ve top atışları nedeniyle köylülerin yüzlerce hektar arazisi ve bahçesi yandı ve 15 sivil hayatını kaybetti.

PKK’nin Rojhılat kanadı Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) TSK’nın, Süleymaniye'nin Kune Masi bölgesinde düzenlediği saldırılarda kendilerini hedef aldığını ve bombardıman sonucu 1 PJAK üyesinin hayatını kaybettiğini 3 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, operasyonlarda hiçbir sivilin zarar görmediği ileri sürülmüştü.

 

 

Rudaw