Talabani: Türkiye’yle imzalanan 50 yıllık anlaşma sadece petrol aktarımı için

Başbakan Yardımcısı, Türkiye ile anlaşmanın petrol satışına ilişkin olmadığını, anlaşmanın sadece Kürdistan petrolünün dünya pazarlarına ulaştırılması için Türkiye boru hattının güzergah olarak kullanılması üzerine olduğunu bildirdi.

Talabani: Türkiye’yle imzalanan 50 yıllık anlaşma sadece petrol aktarımı için

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Bağdat’la şu an yürütülen müzakerelerin farklı ve çeşitli olduğunu söyledi.

Irak’ın yarı resmi Sabah gazetesine konuşan Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Kürdistan Bölgesi’nin Irak hükümetiyle anlaşma yapmaya ve tüm yükümlülüklerini de uygulamaya hazır olduğunu kaydederek, “Ancak anlaşma adil olmalı ve somut bir şekilde uygulanır olmalı” dedi.

Çoğu kez Kürdistan Bölgesi haklarının bütçe konusuna indirgenmeye çalışıldığına dikkat çeken Talabani, “Bu gerçeklerin ters yüz edilmesidir. Kürdistan Bölgesi’nin daha birçok anayasal hakkı var ve buna karşılık yükümlülükleri de var” diye konuştu.

Egemen devlet harcamalarının ayrılması durumunda Kürdistan Bölgesi’nin Irak bütçesindeki payının yüzde 5’e dahi ulaşmadığını vurgulayan Talabani, Irak Ulusal Petrol Şirketi’nin (SOMO) yeniden kurulması gerektiğini belirtti.

Talabani, SOMO’nun petrol ticareti ve satışında şeffaf bir işleyişe sahip olup, bu şekilde Kürdistan Bölgesi’nin petrolünü satması gerektiğini ifade etti.

Türkiye ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında imzalanan 50 yıllık anlaşmaya da değinen Başbakan Yardımcısı, söz konusu anlaşmanın petrol satışına ilişkin olmadığını, anlaşmanın sadece Kürdistan petrolünün dünya pazarlarına ulaştırılması için Türkiye’nin boru hattının güzergah olarak kullanılması üzerine olduğunu bildirdi.

Bağdat’la şu an devam eden müzakerelerin farklı ve çeşitli olduğunu vurgulayan Talabani, bütçeyle ilgili Bağdat’taki toplantıları siyasi taraflarla yaptıklarını, ancak kararın parlamentoda verileceğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nin bütçe seçim malzemesi haline getirilmemesi gerektiğini kaydeden Talabani, olumlu ve uygulanabilir bir anlaşmanın yapılmasını ümit ettiğini ifade etti.

Talabani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti Yüksek Müzakere Heyeti’nin başındaki isim olarak Bağdat görüşmelerine öncülük ediyor.

K24