Türkmen Bakan Maruf: Federal Mahkeme’nin kararı adaletsizce

Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Irak Federal Mahkemesi’nde bugün kota sistemine yönelik alınan kararın Türkmenlerin iradesi dışında olduğunu ifade ederek, "siyasi amaçlarla" verilen "adaletsiz" bir karar olarak niteledi.

Türkmen Bakan Maruf: Federal Mahkeme’nin kararı adaletsizce

 Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi ve Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Bileşenlere Kürdistan Parlamentosu’ndan temsiliyet hakkı tanıyan kota sisteminin Irak Federal Mahkemesi kararıyla lağvedilmesinin ‘siyasi ve adaletsizce’ olduğunu söyledi.

Söz konusu kararın Türkmenlerin iradesi dışında verildiğini belirten Maruf, “Türkmenler asil bir millettir. Bu adaletsiz karar milletimize daha fazla güç ve heyecan verecektir. Eminin önümüzdeki seçimlerde seçmenlerimiz adaylarına daha fazla sahip çıkacak, bunun ters etki yapacağını düşünüyoruz. Seçimlerde oyumuzun daha fazla yükseleceğine inanıyoruz” dedi.

Mahkeme kararının yanlış olduğunun altını çizen Maruf, “Böyle bir karar birlikte yaşama zarar verir. Irak Türkmen Cephesi olarak da bu konuda tutumuz olacaktır. Muhtemelen yarın bu konuda bir açıklama yayımlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Maruf, Türkmenlerin kota sistemi olmadan da seçimlere farklı ittifaklarla katılacaklarını, Türkmen seçmenlerinin de adaylarına destek çıkacağına güvendiklerini söyledi.

Türkmenler, 2018 yılında yapılan seçimde Kota sistemiyle Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’na 5 milletvekili göndermişti.

Rudaw