Üst düzey Irak güvenlik heyeti Şengal’de

Bölgedeki güvenlik durumu ile anlaşmanın uygulanmasını denetlemek üzere Irak’ın başkenti Bağdat’tan üst düzey bir heyet Şengal’e geldi.

Üst düzey Irak güvenlik heyeti Şengal’de

Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Yaralla, Ortak Güçler Komutan Yardımcısı Abdulemir Şemeri, Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Areci ve Ulusal Güvenlik Kurumu Müsteşarı Hamid Şetri’den oluşan heyet, Şengal’e bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Ulusal Güvenlik Müsteşarı’nın ofisinden yapılan açıklamaya göre heyet, Ninova Valisi Necm Cuburi’yle bir araya geldi. Tarafların, Şengal Anlaşması’nın bir an önce uygulanması ve halkın geri dönüşünün sağlanması gerektiğine vurgu yaptığı bildirildi.

Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Vali Cuburi, anlaşmayla ilgili adımların atılmaya devam ettiğini belirterek, federal hükümetten anlaşmanın tamamen uygulanması için acele etmesini istedi.

Cuburi, “Şengal Anlaşması, halen kamplarda yaşayan halkın evlerine geri dönebilmesi açısından çok önemli” dedi.

9 Ekim 2020’de Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak hükümeti arasında Şengal Anlaşması imzalandı. Anlaşma, bölgede durumun normalleşmesi ve halkın geri dönebilmesini ön görüyor.

Anlaşmaya göre sivil halkın güvenliği Peşmerge ve Iraklı güçlerin koordinasyonuyla sağlanacak, silahlı milis grupları ise bölgeden çıkarılacak.

PKK ile Haşdi Şabi güçleri ise anlaşmaya karşı çıkıyor.

Şengal, idaderi olarak Musul’un merkezini oluşturduğu Ninova Vilayeti’ne bağlı ve 140. Madde kapsamında yer alan Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerden biri.

Şengal