Van'da helikopterden atılan Osman Şiban hakkında hapis cezası

Van’da helikopterden atılarak ağır yaralanan Osman Şiban hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davada, 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Van'da helikopterden atılan Osman Şiban hakkında hapis cezası

Mersin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 2020 yılında Van’ın Çatak ilçesinde helikopterden atılarak ağır yaralanan Osman Şiban hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davada, 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Duruşmaya Şiban katılmazken, avukatı hazır bulundu.

MA’da yer alan habere göre; savcı, bir önceki mütalaasını tekrarlayarak, "örgüt üyeliğinden" ceza talep etti. Yapılan savunmaların ardından kararını veren mahkeme, Şiban’a 6 yıl ceza verdi. Karara ise, "suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği zaman ve yer, suç kastının yoğunluğu, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı" gerekçe gösterildi.

Mahkeme, ardından cezayı arttırarak, 9 yıl hapis cezasına çevirdi. Ardından cezada indirim yapan mahkeme, Şiban’ın cezasını 7 yıl 6 aya indirdi. Kararda, yurtdışı çıkış yasağının devam edeceği belirtildi. Avukatlar, karara itiraz edecek.

Ne olmuştu?

Van’ın Çatak ilçesi Sürik (Yoğurtlu) mezrasında 11 Eylül 2020’de operasyona çıkan askerler, 50 yaşındaki Osman Şiban ile 55 yaşındaki Servet Turgut’u yakalamış, ardından her ikisi ağır işkence görmüş bir halde hastanede bulunmuştu.

Helikopterden atıldıkları belgelenen ve yoğun bakıma kaldırılan iki akrabadan Servet Turgut 30 Nisan’da hayatını kaybetmişti.

Osman Şiban, daha önce TİP Milletvekili Ahmet Şık’a verdiği beyanda da helikopterde kafasının ceset torbasına sokulduğunu, Van merkeze geldiklerinde kendilerini bekleyen 100 civarı askerin içine atıldıklarını ve orada linç edildiklerini söylemişti.

Van Valiliği ise olayla ilgili açıklamasında söz konusu iki kişinin "Yıldırım-10 Norduz" adı verilen operasyonlar sırasında yakalandığını, bu kişilerin yakalanırken "dur" ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı ve bu esnada kayalıklardan düştüğünü belirtmişti.

Konuya ilişkin HDP, CHP ve DEVA Partisi’nin iddiaların daha kapsamlı araştırılması yönündeki çağrıları karşılıksız kalmıştı.

Osman Şiban’ın hastane epikriz raporunda, "helikopterden düşme sonrası yaralanma" şikayetiyle Van Eğitim Araştırma Hastanesi’ne getirildiği, "yüksekten düşme sonrası emniyet tarafından sağlık ekiplerine bildirilerek 112 tarafından acile getirildiği" ifadeleri yer alıyor.

Naif Turgut Rûdaw’a konuşmuştu?

Servet Turgut’un kardeşi Naif Turgut, 24 Eylül 2020 günü Rûdaw TV’de Hevidar Zana’nın sunduğu bültene bağlanarak olayın ayrıntılarını anlatmıştı.

Turgut, “Köyümüz 1978’de yıkıldı biz de Mersin’e taşındık. Kardeşim 20 yıl önce Mersin’den tekrar Van’a taşındı. Osman Şiban dayımın oğludur. Kardeşim Servet Turgut, Osman Şiban ve diğer birkaç aile ile birlikte 5 yıldır köyde kendilerine ev yapmışlar. Her yıl Mayıs ayından Ekim ayına kadar köye gidip ot biçiyorlar, geçim kaynağı elde edebilmek için çalışıyorlar” dedi.

Olay günü kardeşi Servet Turgut’un gündüz ot biçmek için köyden 500 metre öteye kendi arazisine gittiğini belirten Turgut, daha sonra yaşananları şöyle anlattı:

 “Kardeşim otları balyalarken bu esnada yaklaşık 20 asker gelip ismini soruyolar. O da ismini söylüyor. ‘Bu ot senin mi?’ diye soryorlar, o da ‘evet’ diyor. Sonra Osman’ı soruyolar o da evde olduğunu söylüyor. Askerler onu da alarak köye geliyor ve Osman’ı da yakalıyor. Çoluk çocuk, eşlerinin gözleri önünde oluyor bu olanlar. Aile askerlere Servet ve Osman’ı götürmemeleri için yalvarıyor. Aileye, ‘helikopterin yanına götürüp ifadelerini alacağız ve bırakacağız’ diyorlar.

Her ikisini alıp Servet’in arazisine götürüyorlar. Tarla ile köy arasında küçük bir tepe var. Aileler takip ediyor. Her ikisinin askerlerce çekilerek, sürüklenerek helikoptere bindirildiğini görüyorlar. Helikoptere bindirildikten sonra ne yaptıklarını, nereye götürüldüklerini öğrenemiyorlar. Aradan üç gün geçtikten hastanede oldukları öğrendik.”

Köyde telefon  olmadığı ve ulaşım koşulları zor olduğu için olayı sonradan öğrendiklerini belirten Naif Turgut, “Bölgede operasyon olmuş, askerler ve PKK’liler ölümüş, bizim bundan sonradan haberimiz oldu. Bu olanlar yaşandığında ben Mersin’deydim, bana haber verdiler Van’a geldim. Bizim köyün karşısında Andiçi diye bir köy var, o köyün muhtarına haber veriyorlar. O da bize bildirdi. Bunun üzerine Van Bölge Araştırma Hastanesi’ne gidip darp raporlarını aldık” dedi.

Servet Turgut ve Osman Şiban’ın gözaltına alındıklarında sağlam olduklarını belirten Naif Turgut, “helikopterden atıldıklarını anlattılar mı?” sorusuna, “Evet, işaretle helikopterden atıldıklarını anlattı” diye yanıt verdi.