Van’da Kürtçenin resmi dil olması için yürüyüş düzenlendi

Van’da, DEM Parti Van İl Örgütü öncülüğünde, “Kürtçe remi dil olmalı” talebiyle 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin yürüyüş düzenlendi.

Van’da Kürtçenin resmi dil olması için yürüyüş düzenlendi

Yürüyüşe kentteki 24 kuruluş katıldı.

Aydın Perihan İş Merkezi önünde yapılan basın açıklamasının ardından Dil Kültür Sanat Araştırmaları Merkezi binası önüne kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

Yapılan basın açıklamasında, “Bila zimane Kûrdi bibe zimane fermi û perwerdehiyê” “Kurd, Kurdî, Kurdistan” pankart ve dövizleri açılırken kitle sık sık “Zimane me rumate me ye” sloganları attı.

Açıklamada konuşan DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eş Sözcüsü Heval Dilbihar, “21 Şubat, Dünya Ana Dil Günü’ olarak kutlanıyor. Tüm dillerin eşitliği ilan edildi. Ama ne yazık ki günümüzde hala birçok dil var statüleri ve gelecekleri belirsiz; eriye, asimile olmaya ve yok olma tehdidi altındadır. Bugün Anadolu'da Süryanice, Lazca, Boşnakça, Hemşini, Çerkezce, Ermenice, Rumence ve Arapça gibi diller bulunmaktadır. Yok olmak üzere ve nesli tükenmekte olan dillerden biri de on milyonlarca Kürdün Kürtçe dilidir. İyi bilinmelidir ki Kürt dili insanlığın en eski ve en zengin dilidir” dedi.

Kürtçe resmi dil olarak kabul edilinceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini aktaran Dilbihar, taleplerini şöyle sıraladı:

“Kürt dilinin resmi ve uluslararası bir statüsü olmalıdır. Bu Kürtlerin yaşadığı tüm devletlerde ve uluslararası alanda olmalıdır.

Kürt dili anayasal ve uluslararası kanunlarla resmi olarak kabul edilmelidir

Kürtçe eğitim dili olmalıdır.

Meclis, valilik, belediye, mahkeme, hastane gibi yerlerde Kürtçe dili kullanılmalıdır.

Kürt Dil Enstitüsü resmi olarak Kürt halkının temsilcileri tarafından kurulmalı ve işletilmelidir."