Yaşar Yakış: İran ve Türkiye aynı tarafta olsalar da, Kürdistan'a ilişkin gündemleri farklı

Yaşar Yakış: İran ve Türkiye aynı tarafta olsalar da, Kürdistan'a ilişkin gündemleri farklı

Ak Parti iktidarının ilk Dışişleri Bakanı ve Türkiye'nin Orta Doğu'da en uzun süre görev yapmış diplomatı Yaşar Yakış, Arab News'deki köşesinde son Türkiye-İran buluşmasına yer verdi. Yakış, İran ile Türkiye'nin bölgesel sorunlarda her zaman ayrı taraflarda yer almalarına rağmen, Kürdistan'ın bağımsızlık referandumunun iki ülkenin aynı tarafta yer almalarına yol açtığını ancak bu konuda da iki ülkenin birbirlerine güven duymadıklarını ve farklı gündemlere sahip olduklarını kaydetti.

Yaşar Yakış'ın yazısının konu ile kısmı şöyle: 

"İki ülke ilişkileri asırlardır dalgalı bir seyir izliyor. Son zamanlarda Türkiye ve İran, Orta Doğu'daki hemen tüm sorunlarda farklı taraflarda yer aldılar. İlk günden bu yana Suriye iş savaşında zıt taraflarda oldular. Türkiye, beşar Esad'ın gitmesi için her şeyi yaptı; İran ise kalması için her şeyi yaptı. Daha bu yılın Şubat ayında, Türkiye, İran'ı Fars milliyetçiliği yapmakla suçlarken, İran ise Türkiye'yi neo-Osmanlıcılık yapmakla suçluyordu. 

Şimdi ise iki ülke Kürt referandumu meselesinde işbirliği halindeler zira ikisi de referandumun kendi ülkelerindeki Kürtler arasında bağımsızlık umutlarını arttıracağından endişeliler. Bu ortak endişeye rağmen de, Orta Doğu'daki belli başlı aktörlerde olan karşılıklı güven eksikliği Türkiye ile İran arasında da mevcut. Her ikisinin de Irak Kürtlerine dair farklı gündemleri olduğuna dair yaygın bir kanı var.

İran, petrolün Irak Kürdistanı ekonomisindeki öneminden dolayı, KBY'nin, Türkiye'nin Kerkük petrolünün Akdeniz'deki İskenderun limanına akmasına izin vermesiyle bu Türkiye ile bir anlaşmaya varmasından kuşkulanıyor. Bu tür bir anlaşmada Türkiye'nin ciddi bir ekonomik menfaatinin olmasından dolayı yerinde bir kuşku.

Türkiye ise, İran'ın, Bağdat'taki merkezi yönetim üzerindeki nüfuzundan dolayı kuşkulu. Dahası, İran'ın, ilk başlarda referanduma karşı olan YKN ile de iyi ilişkileri var. İran, Barzani ile müzakerelerinde bunu baskı aracı olarak kullanabilir."

yazının tamamı için: http://www.arabnews.com/node/1175096