Yıldırım'dan Kürtçe eğitim yanıtı: Ana dilin yaşatılması için ne gerekiyorsa yapacağız

Yıldırım'dan Kürtçe eğitim yanıtı: Ana dilin yaşatılması için ne gerekiyorsa yapacağız

AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin yeni görevine ilişkin, “Her iki ülkenin refahı ve geleceği için çok büyük bir fırsat olacağını” söyledi.

Cumhur İttifakı Adayı Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kalkınma Vakfı üyeleriyle Tuzla Ay Yıldız Sosyal Tesislerinde bir araya geldi.

Yıldırım Program çıkışı Rûdaw’ın İstanbul muhabiri Rawin Sterk’in sorularını yanıtladı.

Kazanırsanız kültür politikanızda Kürtçeyi görebilecek miyiz sorusuna Yıldırım, “Doğu ve Güneydoğu vatandaşlarımıza ilgimiz devam etti, 12 yıl bakanlık yaptım ve o bölgeye çok büyük yatırım yaptım. Bizim bölge insanıyla bir sorunumuz yok aramızı açmaya çalışan bir takım terör odakları var onlara dikkat çekmeye çalışıyoruz ve buna asla bölge insanlarının da izin vermeyeceğini biliyorum. Biliyorsunuz geçtiğimiz gün Neçirvan Barzani göreve geldi, onun Başkanlık döneminde Kuzey Irakla ilişkilerimiz daha da gelişecek” şeklinde cevap verdi.

Yıldırım, Neçirvan Barzani’nin Kürdistan Bölgesi Başkanı seçilmesine ilişkin, “Her iki ülkenin halklarının refahı için geleceği için çok büyük bir fırsat olduğunu biliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Barzani’nin Türkiye’yi çok iyi bildiğini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

“Zaten Kuzey Irakla ticari ilişkilerimiz iyi, bir ara sıkıntı yaşadık malumunuz ama yeni dönemde Neçirvan Barzani, Türkiye’yi çok iyi bilir Türkiye’de de kendisini iyi tanırız. Başbakanlık döneminde çok yakın çalıştık bunu her iki ülkenin halklarının refahı için geleceği için çok büyük bir fırsat olduğunu biliyorum. Bizim bölgede kardeşlikten başka çaremiz yok, bölgede yaşanacak bir iç savaş bir karışıklık sadece Türkiye’ye değil Kuzey Irak’a, Suriye’ye ve İran’a zarar verir. Bu durum küresel emperyalist güçlerin ekmeğine yağ sürmüş olur asla bu oyuna gelmememiz lazım”

Kürtlerin ana dilinde eğitim alması konusunda ise Yıldırım, “Ana dilin yaşatılması için ne gerekiyorsa yapacağız", diyerek sözlerine şunları ekledi:

“İster Türkçe, ister Kürtçe ister Çerkezce yani ana dilini yaşatmak isteyen bütün etnik gruplara her türlü desteği vereceğiz. Biliyorsunuz şu an avukat tutabiliyor Kürtçe savunma yapabiliyorlar. Aynı şekilde belediye içinde Kürtçe konuşuluyor mahrum mu kalacaklar? Onlara destek olacağız, elemanlar yetiştireceğiz öğretmenler yetiştireceğiz ve ana dilin yaşatılması için ne gereksiyorsa onu yapacağız bu kadar açık.”