Yunanistan açıklarında batan gemiden sağ kurulan Kobanili Kürt o anları anlattı

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan açıklarında batan ve en az 500 göçmeni taşıyan gemiden sağ kurtulan Kobanili Ali Şeyhi olay anını Rûdaw’a anlattı.

Yunanistan açıklarında batan gemiden sağ kurulan Kobanili Kürt o anları anlattı

Dilbîwxîn Dara’nın sunduğu 19.00 bültenine katılan Elî Şêxî, gemiye Libya’da bindiklerini söyledi.

İtalya’ya gitmek istediklerini ve İtalya’ya 2 saat kala geminin battığı belirten Ali Şeyhi, halen Yunanistan’a ait bir kampta kaldıklarını söyledi.

Elî Şêxî olayda kendisinin ve 4 Kobanili'nin kurtarıldığını, Kobanili 6 gencin ise halen kayıp olduğunu söyledi. Elî Şêxî yanlarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğunu vurguladı.

Hayatta kalan göçmenler Atina yakınlarındaki bir kampa gönderildi. Elî Şêxî, şimdi Atina'ya 70 kilometre mesafedeki bir kampa yerleştirildiklerini bildirdi.

“10 dolar ödedik ve bizi geminin en üst katına çıkardılar”

Elî Şêxî olay anınında neler olduğunu ise şöyle anlattı:

"Libya'daydık, gece 12'ydi ve bize hazırlanın, sizi İtalya'ya götüreceğiz dediler. Daha önce bizi 4 bin dolara alacaklarına sözleşmiştik ama gittiğimizde 4 bin 500 dolar vereceksiniz dediler. Daha sonra otelden sahile götürüldük. Gemiyi çoktan insanlarla doldurmuşlardı. Her seferinde 30-40 kişiyi küçük teknelerle alıp büyük gemiye götürüyorlardı. Büyük gemiye gittiğimizde Libya'dan birinin bazı insanları alt kata götürdüğünü gördük. 11 kişi Kobaniliydik, 10 dolar ödedik ve bizi geminin en üst katına çıkardılar. Üç kattı, parasını verince bir üst kata çıkarıldık.”

Saat 05.30'da İtalya'ya gitmek üzere Libya'dan yola çıktıklarını ve 5-6 gün yolda kaldıklarını bildiren Elî Şêxî, "Bizimle birlikte çok sayıda kadın ve çocuk vardı, aşağıdaydılar. Telefonlarımızla gemide olan biteni kaydetmemize izin verilmedi. Yakınlarımızla iletişim kuracak bir ağımız yoktu” dedi.

“Herkes kendini kurtarmaya çalışıyordu”

Elî Şêxî, geminin batmasıyla ilgili olarak da, "İtalya'ya varmamıza iki saat kalmıştı, büyük bir gemi gelip bizi İtalya'ya doğru çekmeye başladı. Sabah saat 2 civarında gemimiz battı. Herkes kendini kurtarmaya çalışıyordu, ben de kendimi kurtarmaya çalıştım ve geminin yaklaşık 70 metre ilerisine düştüm. Bir saatten fazla suda kaldık, sonra bizi halatlarla çıkardılar" diye konuştu.

Elî Şêxî’nin anlatımına göre felaket sırasına gemide 750 kişi vardı. Bunların 150'si Suriyeliydi ve sadece 80-100 civarında kişi kurtarıldı.

Elî Şêxî son durumları hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Libya'daki kaçakçılar bize çok kötü davrandı ama gemide başka kaçakçılar da vardı, onlar Mısırlıydılar. Ancak yanımızda su ve yiyecek yoktu, deniz suyu içtik. Şu an kampta kalıyoruz, durumumuz iyi ama bize ne yapacaklarını bilmiyoruz. Almanya'ya gitmek istiyorum."