ABD: Mahmur Kampı'na saldırı uluslararası hukukun ihlali

ABD’nin Birleşmiş Milletler nezdindeki Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Mahmur mülteci kampına yönelik saldırının uluslararası ve insani hukuk kurallarına aykırı olduğunu belirterek, kamp yakınlarında yaşanan şiddetten “derin endişe” duyduğunu söyledi.

ABD: Mahmur Kampı'na saldırı uluslararası hukukun ihlali

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Thomas-Greenfield, “Türk yetkililere dün Mahmur göçmen kampındaki sivilleri hedef alacak bir saldırının uluslararası ve insani hukuk kurallarını ihlal anlamına geleceğini açık bir şekilde anlattım. Kampın yanındaki bugünkü şiddetten derin endişe duyuyorum ve tarafları göçmen haklarına saygı göstermeye davet ediyorum.” ifadesini kullandı.

Mahmur kampında bugün ne oldu ?

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği Parti yetkilisi Raşad Kelani, Türk hava kuvvetlerinin cumartesi günü Kürdistan bölesinde göçmenlerin bulunduğu bir kampa yönelik düzenlediği saldırıda en az 3 kişinin öldüğünü bildirdi. Yetkili hava saldırısında yaralananların da bulunduğunu dile getirdi.

Reuters’a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen Iraklı bir güvenlik yetkilisi, hava saldırısında kamptaki insanlardan ölen ve yaralananların olduğunu söyledi ancak kayıplara ilişkin detay vermedi.

Söz konusu saldırı, Erdoğan’ın TRT’de katıldığı bir programda yaptığı açıklamadan üç gün sonra gerçekleşti.

Erdoğan, “Mahmur meselesini en az Kandil kadar artık önemsiyoruz. Niçin? Çünkü Mahmur, Kandil’in adeta kuluçka yuvasıdır. Bu kuluçka yuvası adeta şehir merkezinde palazlanıyor. Bunun üzerine gitmezsek sürekli üretmeye devam edecektir.” ifadelerini kullanmıştı.

Fransız AFP ajansına açıklama yapan Mahmur Milletvekili Raşad Galali de, Türkiye’nin drone (insansız hava aracı) saldırısında üç sivilin öldüğünü, iki kişinin yaralandığını söyledi.

1990’ların başlarında Türkiye’den göç eden mültecilerin barındığı Mahmur Kampı, Erbil kent merkezine 65 kilometre mesafedeki Mahmur ilçesinde yer alıyor.

/euronews