AHİM’den Türkiye’ye iki ayrı ‘Newroz’ cezası

AHİM’den Türkiye’ye iki ayrı ‘Newroz’ cezası

Newroz ve anadilinde eğitim eylemlerine katıldığı için cezalandırılan iki kişinin başvurusunu sonuçlandıran AİHM, Türkiye’yi toplam 8 bin 500 Euro tazminata mahkum etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yle ilgili verdiği iki ayrı kararda toplantı ve gösteri hakkının ihlal edildiğine karar verdi ve toplam 8 bin 500 Euro tazminat ödenmesine hükmetti.

İlk karar, Newroz ve ayrıca anadilinde eğitim eylemine katıldığı için hapse mahkum olan Hakim Aydın ile ilgili. İkinci karar da barışçıl Newroz eylemine katıldığı cezalandırılan Kemal Çetin ile ilgili.

Diyarbakır’da Newroz’a katılmakla suçlandı

O dönem Diyarbakır Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencisi olan Hakim Aydın, 15 Ekim 2008’de düzenlenen anadilinde eğitim eylemine katıldı. O günkü yürüyüşe ve basın açıklamasına katıldı, ertesi gün de polis operasyonunda gözaltına alındı.

Dört gün sonraki sorgusunda son bir yılda katıldığı tüm eylemler sorgulandı ve ardından tutuklandı. İddianamede “terör örgütü propagandası” ile suçlandı, bir önceki yıl düzenlenen Newroz etkinliğine katılması da delil gösterildi.

22 Ocak 2009’da görülen ilk duruşmada ise 3 aylık tutukluluğun ardından tahliye edildi. 6 Mayıs 2010’daki son duruşmada ise aynı suçlamayla 10 ay hapse mahkum edildi, cezası ertelendi.

AİHM, Aydın’ın başvurusunu dün sonuçlandırdı, Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 5. Maddesindeki özgürlük ve güvenlik hakkı ile 11. Maddesindeki toplantı ve göster hakkını ihlal etmekten mahkum edildi. Hakim Aydın’a  bin Euro manevi, 2 bin Euro maddi tazminat ödenecek.

İkinci hüküm Muş’taki Newroz’dan

Kemal Çetin de Muş’un Malazgirt ilçesindeki Newroz’a katılmaktan suçlu bulunmuştu. Mart 2007’de düzenlenen ve barışçıl şekilde sonlanan eyleme katılan Çetin, hem etkinliği düzenlemekle hem de eylemde atılan sloganlar ve pankartlar nedeniyle suçlandı.

Çetin ve organizasyon komitesinden altı kişi Nisan 2007’de ifade verdi, eylemin izin verilen saatlerin dışına taşmasıyla da suçlandılar. Haklarında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefetten iddianame hazırlandı.

Eylül 2008’deki duruşmada da yasadışı eyleme katılmaktan 1’er yıl 3’er ay hapse mahkum edildiler. Mayıs 2012’de Yargıtay da cezayı onayınca AİHM’e bireysel başvuru yaptı. AİHM kararını dün açıkladı ve Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. Maddesindeki toplantı ve göster hakkını ihlal ettiğine hükmetti. Kemal Çetin’e 1500 Euro manevi tazminat ödenecek