Çeçen Lider Kadirov'dan Türkiye’ye tehdit: Öcalan'ın heykelini dikeriz!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadirov, Türkiye’yi Kocaeli'de açılan Cevher Dudayev Parkı üzerinden hedef aldı.

Çeçen Lider Kadirov'dan Türkiye’ye tehdit: Öcalan'ın heykelini dikeriz!

Çeçenistan Başkanı Kadirov, Kocaeli-Körfez Belediyesi tarafından Cevher Dudayev adıyla park açılmasına karşılık olarak ‘PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın heykelini dikeceklerini’ söyledi.

Rusya'ya bağlı Çeçenistan'ın Başkanı Ramazan Kadirov, Kocaeli'de açılan Cevher Dudayev Parkı üzerinden Türkiye’ye yönelik bir mesaj verdi.

Kocaeli'nin Körfez Belediyesi tarafından 9 ay önce yapımına başlanan Cevher Dudayev Parkı, geçtiğimiz günlerde açıldı.

Rusya’ya karşı savaşan ve Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Dudayev'i 'terörist' olarak gören Kadirov, park açılışı sonrası Türkiye'yi 'teröristlere arka çıkmakla' suçladı.

"Çeçenistan’a Öcalan’ın heykelini dikeriz"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da isim vererek açıklamasına dahil eden ve çağrı yapan Kadirov, açılan parka misilleme olarak “PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın heykelini dikeceklerini” belirtti.

Telegram hesabı üzerinden açıklama yapan Kadirov, "Bizim açımızdan Türk hapishanelerinden birinde müebbet hapis cezasını çeken Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) kurucusu Abdullah Öcalan'ın adını Grozni'de ölümsüzleştirmek oldukça mantıklı ve siyasi olarak tam karşılık olur" diye konuştu.

Kadirov, mesajı kişisel Telegram hesabından paylaştı

Kadirov mesajının devamında, “Açıkça Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyorum: Kararınızı verin! Ya teröristleri açıkça destekleyen bir ülke statüsü alın ya da Rusya Federasyonu ile şeffaf ve dürüst bir ilişki kurun” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’na da çağrıda bulunan Kadirov, “Türk yetkililerin bu yaptığı hareket yıllardır gelişen Rus-Türk ilişkilerine doğrudan tehdittir. Buna dikkat etmek ve bu tür kararlarla ilgili proaktif diplomatik adımlar atılmalıdır” dedi.

Dudayev, Rusya'nın 11 Aralık 1994 tarihinde Çeçenistan'a karşı başlattığı askeri harekata karşı cihat ilan etmiş, cephede 21 Nisan 1996'da yapılan saldırıda hayatını kaybetmişti.

Cevher Dudayev Parkı

10 Aralık’ta açılan parkın açılış törenine pek çok yerel siyasetçi katılmıştı.

Foto: Ajanslar

Parkın açılış törenine katılan ve burada bir konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Başkanvekili Yaşar Çakmak, ”Burada açılışını yaptığımız bu parka adını veren yiğit komutan Cevher Dudayev’e Allah gani gani rahmet eylesin. İsimlerin verilmesi bu davanın kıyamete kadar genç nesillere aktarılması son derece kıymetli” ifadelerini kullanmıştı.

Kadirov'un tepki gösterdiği Cevher Dudayev Parkı, 10 Aralık'ta açılmıştı.

Ramazan Kadirov

Ramazan Kadirov, 9 Mayıs 2004 tarihinde Grozni'de II. Dünya Savaşı zafer kutlamaları sırasında Çeçen militanlar tarafından düzenlenen bombalı bir suikast sonucu hayatını kaybeden Çeçenistan'ın ilk Başkanı Ahmet Kadirov'un oğlu.

1976 doğumlu Kadirov, Çeçen Cumhuriyeti'nin ikinci devlet başkanı Alu Alkanov'un ölümünden sonra Vladimir Putin'in desteği ile 2007'den Çeçen Cumhuriyeti devlet başkanı olmuştur.

Kadirov’un ayrıca 30 bin kişilik şahsi bir ordusu bulunuyor.