Foreign Policy : "ABD güçleri Kürtlerin petrolünü korumak için Suriye’de"

Foreign Policy : "ABD güçleri Kürtlerin petrolünü korumak için Suriye’de"

Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile petrol anlaşması imzalayan ABD’nin Rojava ve Suriye petrolleriyle ilgili bazı amaçlarının olduğu ve bunun her iki tarafın çıkarlarını kapsadığı belirtiliyor.

Foreign Policy dergisinin Pentagon muhabiri Jack Detsch, derginin Ağustos sayısında ABD ile Rojava yönetimi arasındaki petrol anlaşmasını ele aldı.

“ABD güçleri Kürtlerin petrolünü korumak için Suriye’de” başlığıyla kaleme alınan yazıda, ABD’nin önceki ve şimdiki yönetiminin, Suriye’deki petrolü koruma konusunda kararlı olduğu ifade edildi.

ABD yönetiminin, ABD savunma ve dışişleri bakanlıklarına baskı yapıp DAİŞ’le mücadele edilmesini ve Kürtler için barış ve huzur ortamının sağlanmasını istediğinin kaydedildiği makalede, ABD'li "Delta Crescent Energy LLC" şirketi ile Rojava yönetimi arasında imzalanan petrol anlaşmasının tüm bölgesel güçlerin dikkatini çektiği belirtildi.

Anlaşmanın ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun görüşüldüğünü ve kararın bu şekilde alındığını kaydeden Detsch, anlaşmadan Suriye rejimi lideri Beşşar Esad’ın hiçbir paya sahip olmadığını ve petrolden büyük payın da Kürtlere ait olduğunu ifade etti.

ABD güçlerinin bölgede uzun süre kalacağını kaydeden Detsch, ABD’li eski bir yetkilinin ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’nın ABD Başkanı Donald Trump’a, ABD askerlerinin bölgeden çekilmesi durumunda, ABD’li şirketlerin bölgedeki tüm üretimlerini kaybedeceğini söylediğini aktardı.

Kürtlerin petrolde büyük paya sahip olmalarının, ABD güçlerinin bölgede kalması huşundaki isteklerine karşılık hediye olduğunu vurgulayan Detsch, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan adını vermek istemeyen bir yetkilinin, “ABD güçleri Suriye’de, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın çabaları neticesinde bugüne kadar kaldı. Bu da imzalanan petrol anlaşmasına neden oldu” sözlerine yer verdi.

Anlaşmadan Türkiye’nin rahatsız olduğunu bildiren Detsch, ABD’li yetkililerin siyasi süreci devam ettirmesi açısından, anlaşmayla DSG’ye destek olduğunu belirtti.

ABD’nin Suriye’deki petrol kuyularını artırmayı hedeflediğini kaydeden Detsch, ABD’nin petrol kuyularının Esad rejimi ve radikal örgütlerin eline geçmesini de engellediğini ifade etti.

ABD’nin DAİŞ’e karşı Suriye’de bir müttefikinin olmasını istediğini bildiren Detsch, bu müttefik gücün de DSG olduğunu ve Deyr ez-Zor ile Haseke’deki petrolü koruduğunu kaydetti.

ABD’nin Esad rejimi ve Rusya’nın Suriye petrolüyle ilgili hedeflerini kesmek istediği ifade eden Detsch, Suriye’deki petrol kuyularının yüzde 60’ının yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu belirtti.