Kürtlerin iki dostu

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Erbil Başkonsolosu Rob Waller

Kürtlerin iki dostu
Rob Waller
Erbil’e ulaştıktan kısa bir süre sonra, eski bir Kürt sözünü kendi tabirimle yazmaya çalıştım o da şuydu; “Kürtler iki dosta bel bağlayabilir, biri dağlar diğeri de Amerika Birleşik Devletler’dir”. Şimdi ABD Başkonsolosluğundaki görevim bitmek üzere, ancak her zamankinden daha fazla ABD ile bu bölgenin insanları arasındaki özel ilişkilerin uzun vadeli olacağı kanaatindeyim.
 
Dostluğumuz onlarca yıla dayanmaktadır. Nisan 2021’de Güvenli Bölge’nin kuruluşunun 30’uncu yıl dönümünde Erbil’deki Minare Parkı yakınında düzenlenen merasimde katılımcılara hitap ettim ve 30 yıl önce gerçekleşen askeri ve insani başarıdan bahsederek, bunun milletlerimiz arasındaki bu ilişkiye ruh kattığını ve bu bölgenin oluşması için yapı taşı olduğunu ifade ettim. Bu gün ben de bununla iftihar ediyorum.
 
Geçtiğimiz yıllarda söz konusu altyapı üzerine yenisini ekleyebilmek adına küçükte olsa bir rol aldığım için gurur duyuyorum. Dünyayı kasıp kavuran bu salgına rağmen ilişkilerin daha da güçlenmesinde başarılı olduk. 30 yıl önceki tarihi bir olayı anma şansına eriştik. Aynı zamanda da yeni bir tarih yazdık.
 
Hükümetimiz Peşmerge Güçleri’nin bir çatı altında birleşmesi için desteklerine devam etti. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl güvenlik alanında 250 milyon dolardan daha fazla bir destekte bulundu. Sonuç itibariyle IŞİD’in yenilgisine destek veren Kahraman Peşmergeler şu anda hem bölgeyi hem de gelecek nesilleri korumak adına daha güçlü bir konumdalar. Birleşik bir Peşmerge gücü, daha güçlü daha birlik bir Kürdistan Bölgesi anlamına geliyor ve aynı zamanda daha iyi bir Irak anlamına geliyor.
 
Modern zamanların en kötü salgınıyla karşı karşıya olan USAID’dan meslektaşlarım Kürdistan Bölgesi’ne COVID-19 ile mücadelede yardımcı olmak için harekete geçti. Erbil'de sağlık görevlilerine ambulans ve tıbbi ekipman sağladık. Aşı sürüşlerine yardımcı olmak için Duhok'ta da bir Covid-19 izolasyon merkezi hızlı inşa edildi ve Süleymaniye'de soğutucu araçlar sağlık görevlilerine teslim edildi. Böylece korona aşısı kentte hızla dağıtılmaya başlandı. COVAX'ın en büyük bağışçısı olarak, Amerika Birleşik Devletleri yüzlerce teslimata katkıda bulundu. Iraklılara binlerce doz aşı temin edildi.
 
Ekonomik alanında da, kalkınma finansmanı ile işbirliği yaparak, bölgenin petrol ve doğal gaz sektöründe yapılacak yatırımlar için 250 milyon dolarlık bir bütçe tahsis ettik. Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik kalkınması için ABD Ticaret Odası ile ortaklık kurarak buradaki potansiyeli görmeleri için ABD şirketleri davet ettik. Duhok ve Süleymaniye'de küçük ve orta ölçekli işletmelerin hayata geçirilmesi için genç ruhunu yatırım yapmaları için destek veriyoruz. Çünkü biz dinamik bir özel sektör, güvenliği ve refahı besleyen bir unsur olduğunun farkındayız.
 
Bir medeniyet sanatı ve tarihi ile zenginliği ölçülüyorsa, o zaman Kürdistan Bölgesi yeryüzündeki en zengin topraklarından biridir. Laleş tapınağından Behdinan kapısına, Nahum'un mezarından müzik ve edebiyat eserlerine kadar, Kürdistan Bölgesi’nin değerli kültürel mirasını korumak adında ben ve ekibim Kürt ve dünyanın en prestijli ortaklarıyla çalışmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Bu eserler gelecek nesillerin eğitilmesi  için sonsuza kadar var olmaya devam edecektir.
 
Pek çok başarımıza rağmen, önümüze çıkabilecek sorunlar ve zorluklarla sahip olduğumuz bu temele neyin zarar vereceği hakkında fikir sahibi olmamız rağmen, insan haklarına olan karşılıklı taahhüdümüz devam etmelidir. Ekonomik zorluklar karşısında bile her zaman kararlı olunmalıdır. Kürdistan Bölgesi insan hakları konusunda en üst düzeye varıncaya kadar devam etmeli, ve ileri de komşularına bir örnek olmalıdır. Bu örnek siyasi birliktelikle daha parlak şekilde görünecektir. Birleşik bir Kürdistan Bölgesi hem halkı, hem Irak ve dünya için iyi sonuçları olacaktır.
 
Burada geçirdiğim zaman, diplomat olarak kariyerimin en önemli dönemi oldu ve ev sahibi Kürtlerin sıcak misafirperverliğini asla unutmayacağım. Her ne kadar diplomatlar genellikle zenginler ve yetkililerle vakit geçirirler ancak, sırdan bir vatandaşla bir ekmeği ikiye böldüğüm kadar da onur duymadım. Hepsine yürekten bir “zor supas” (çok teşekkürler) diyorum. Kürdistan’ın dağlarının ihtişamını özleyeceğim, dağlardan daha çok halkın büyüklüğünü özleyeceğim.

 

Rudaw