Netanyahu üçüncü kez İsrail başbakanı olarak yemin edecek

İsrail’de hükümeti kurduğunu açıklayan Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı isimlere geniş yetkiler tanıdığı tamamı sağcı kabinesi bugün güvenoyu için parlamentoya sunuluyor.

Netanyahu üçüncü kez İsrail başbakanı olarak yemin edecek

İsrail'de 1 Kasım'da yapılan genel seçimde ilk sırada yer alan Likud Partisi'nin lideri Binyamin Netanyahu, çetin koalisyon pazarlıkları sonrası yeni hükümeti kurdu. Koalisyon, "İsrail'in tarihindeki en sağcı hükümet" olarak nitelendiriliyor.

İsrail parlamentosu, Netanyahu'nun kabinesine güven vermek için bugün toplanacak. Salı günü, İsrail parlamentosu Netanyahu’yu başbakan olarak yeniden görevlendiren tasarıyı onayladı.

Netanyahu'nun ortaklarıyla imzaladığı koalisyon anlaşmalarının hayata geçirilmesi için bir süredir İsrail Parlamentosunda bazı tasarıların yasalaştırılmasına yönelik yoğun bir maraton yaşanıyor.

İsrail siyasetinde ırkçı ve ayrımcı söylemleri ile öne çıkan Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich, Netanyahu ile yaptığı koalisyon görüşmelerinde Maliye Bakanlığı koltuğu için anlaştı.

Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir de Ulusal Güvenlik Bakanlığı’na getirilere polis üzerindeki yetkileri genişletilecek.

Öte yandan Netanyahu, Parlamentoda bugün yapılacak olan güven oylaması öncesi hükümet programını sosyal medya hesabından açıkladı.

Programın başında, "Yahudilerin İsrail'in tüm topraklarında ayrıcalıklı ve sorgulanamaz yaşama hakkı olduğu" ifadesi yer aldı. Ardından, hükümetin, Batı Şeria ve Golan Tepeleri dahil, Necef Çölü ve Celile bölgesinde Yahudi yerleşim yerleri kuracağı ve genişleteceği aktarıldı.

İsrail'in kendi egemenliğinde kabul ettiği Kudüs'ün "statüsünün güçlendirilmesi" için çalışılmasına da hükümet programında yer verildi.

İsrail'de 1 Kasım'da yapılan erken genel seçimde Netanyahu'nun başını çektiği sağ blok, 120 sandalyeli Meclise 64 milletvekili göndererek açık bir zafer kazanmıştı. Netanyahu'nun aşırı sağcı ve Ultra Ortodoks partilerle kurduğu koalisyon hükümetinin parlamentodan güvenoyu almasına kesin gözüyle bakılıyor.