Rojava'da DSG ve Türk Ordusu arasında şiddetli çatışmalar

Rojava'da DSG ve Türk Ordusu arasında şiddetli çatışmalar

İran Fars Haber Ajansı (FNA), Suriye'nin Kuzey Halep ve Haseke bölgelerinde şiddetli çatışmalar yaşandığını öne sürdü. Suriyeli muhalif gruplara ait Step News haber sitesine dayandırdığı haberinde FNA, Türkiye'nin Suriye Demokratik Güçleri'ne (DSG) kontrolünde bulunan Batı Kürdistan'ın Kamışlo, Haseke ve Türkiye sınırına bazı noktalara yoğun saldırılar düzenlediğini, çatışmalara Türk özel birliklerinin de katıldığını öne sürdü.

FNA, çatışmaların, DSG militanlarının Nusaybin'deki bir kontrol noktasına saldırı düzenlemesinden sonra gerçekleştiğini de belirtti. 

Batı Kürdistan'dan yayın yapan DSG'ye yakın haber ajansı Hawar da Türk birliklerinin DSG'ye ait Tel Rıfat ve Halep'in kuzeyindeki el Şabha bölgesinde bulunan Balunieh, Harbal ve Şeyh İssa köylerini saldırı düzenlediğini iddia etti. 

Haber sitesi, iki Türk hedefinin vurulduğunu, saldırılarda üç Türk askerinin öldürüldüğünü de iddia etti. Bu iddia bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı. 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Ankara'nın desteklediği militanlarla Kürt gruplar arasında Harbal ve Şeyh İssa köylerinde çatışmalar yaşandığını duyurdu. 

FNA, Step News'a dayandırdığı haberinde Menbiç üzerinde Türk dronlarının uçtuğunu da belirtti. 

Suriye Kürt Ulusal İnisiyatifi Başkanı Ömer Ousi pazartesi günü Suriye El Vatan gazetesine verdiği demeçte Washington'ın Türkiye'nin Menbic'e girmesine yeşil ışık yaktığını öne sürmüştü. 

FNA, Amerikan birliklerinin Halep ve Rakka vilayetlerinin Türkiye sınırına yakın noktalara onlarca kamyonla mühimmat ve silah takviyesi yaptığını da ileri sürdü. İddiaya göre silahlar DSG'nin Türkiye sınırına yakın noktalara yüzden fazla kamyonla taşındı. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgenin IŞİD'den kurtarılmasından itibaren 2030 kamyonun bölgeye silah taşıdığının tespit edildiğini açıkladı. 

Bir aydan fazla bir süredir bölgeye askeri yığınak yapan Türkiye, ABD ile süren görüşmelerden bir sonuç alınamaması durumunda Menbic'e operasyon düzenleyeceğini iddia ediyor. Ancak uzmanlar, ABD'den yeşil ışık alınmadan Türkiye'nin sadece tehditlerle yetineceğini, muhtemel bir operasyondan çekineceğinin altını çiziyor. 

Londra'da yayınlanan El Kuds el Arabi'nin yazarlarından Vail İssa ise 'Türkiye'nin Suriye çıkmazı' başlıklı makalesinde Türkiye'nin Menbic'e bir operasyon düzenlemesinin söz konusu olamayacağını öne sürüyor.