Şerefli bir askerden, kan dökücü teröriste: Hişam Aşmavi

Independent Arabia'da İnci Mecdi'nin imzasıyla yayınlanan bir analizde Libya Ordusu'ndan aşırılık düşünceleri nedeniyle kovulan Hişam Aşmavi’nin şerefli bir asker olarak başladığı ve kan dökücü bir terörist olarak tamamladığı yolculuğunun en önemli duraklarına değinildi.

Şerefli bir askerden, kan dökücü teröriste: Hişam Aşmavi

 

Independent Arabia'da İnci Mecdi'nin imzasıyla yayınlanan bir analizde Libya Ordusu'ndan aşırılık düşünceleri nedeniyle kovulan Hişam Aşmavi’nin şerefli bir asker olarak başladığı ve kan dökücü bir terörist olarak tamamladığı yolculuğunun en önemli duraklarına değinildi.

2007 yılında Hişam Aşmavi askeri mahkemede yargılandı ve ordudan kovuldu. Ardından Beşşar Esed rejimi ile savaşmak için Türkiye sınırından Suriye’ye geçti.

Libya Ulusal Ordusu 7 ay önce; terör akımına kapılıp giden ve aşırılık yanlısı düşünceleri benimseyen Mısırlıların tarihindeki en gizemli teröristin hikayesine son noktayı koydu.

Aşırılık yanlısı düşüncelere sahip olduğunun ortaya çıkmasının ardından askeri mahkemenin kararıyla 2007 yılında kovulmadan önce Mısır ordusunda görev yapan eski bir subay olan Hişam Aşmavi; sonunda Mısır makamları tarafından Çarşamba günü Libya’dan teslim alındı.


  • 1966 yılında harp okuluna giren Aşmavi, mezun olduktan sonra ilk önce piyade ardından özel güçlere katıldı.

  • Görev yaptığı sırada aşırılık yanlısı düşüncelere sahip olduğunun ve askerlere “terörist” örgütlere ait broşürler dağıtma olayına karıştığının kanıtlanması ile Mısır askeri istihbaratı tarafından yakın takibe alındı.

  • Uyarılmasına ve idari işlere nakledilmesine rağmen Aşmavi din ve politika hakkında konuşmayı, askerlere yasak kitaplar dağıtmayı sürdürdü.

  • 2007 yılında askeri mahkemede yargılandı ve ordudan kovuldu. Bunun üzerine giyim ve oto yedek parçaları ticaretine başladı.

  • Reuters’ın daha önce yayınladığı bir rapora göre Aşmavi bu dönemde de eski subay arkadaşları ile babasının evinin altındaki camide buluşmayı sürdürdü.

  • Güvenlik yetkililerinin açıklamalarına göre Aşmavi; 2011 ocak ayında eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yönetimini sona erdiren olaylar sırasında askeri isithbaratın gözetiminden kurtuldu.

  • 2012 yılında Sina’daki terörist Ensar Beytul Makdis örgütüne katıldığı ve teröristlere intihar saldırıları düzenleme eğitimi veren bir hücrenin başına geçtiği öğrenildi.

  • 2013’te Beşşar Esed’e karşı savaşan gruplara katıldı.

  • Müslüman Kardeşler’e bağlı cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin azledilmesi ile çok geçmeden Mısır’a geri döndü ve Rabia eylemlerine katıldı.

  • Eylül 2013'te Mısır'ın eski İçişleri Bakanı Tümgeneral Muhammed İbrahim'e yönelik suikasta karışmak, yine 2013 yılının aralık ayında Dekahliye ilindeki emniyet müdürlüğünü hedef alan saldırıyı gerçekleştirmekle suçlanıyor.

  • 2014 yılında Aşmavi, Ensar Beytul Makdis’in DAEŞ’e bağlılığını ilan etmesinin ardından örgütten ayrılarak Libya’daki El-Kaide örgütüne bağlılığıyla bilinen Murabıtun örgütünü kurdu.

  • Aşmavi ayrıca Temmuz 2014’te 28 subay ve askerin ölümüne yol açan Farafra saldırısı ile Ekim 2014’te Sina’daki Kerm El-Kavadis’te askeri bir barikata düzenlenen saldırıya karışmakla suçlanıyor.

  • Buna ek olarak; Haziran 2015’te Başsavcı Hişam Berakat suikastine, ondan önce de Şubat 2015’te 24 subay ve askerin hayatını kaybettiği El-Ariş kentindeki 101. Taburu hedef alan saldırıya karışmakla da suçlanıyor.

  • 2015 yılında Mısırlı birkaç terörist lider ile Libya’ya ve tam olarak da Derne’ye kaçtığı bilgisine ulaşıldı. Halife Hafter’e bağlı güçler tarafından terörist grupların Derne’deki son sığınaklarından birinde saklanmış olarak yakalandığında bu bilginin doğru olduğu kanıtlandı.

  • Mısır makamları Aşmavi’nin; Ekim 2017 yılında bir çöl bölgesinde bulunan polis barikatına düzenlenen ve 16 subay ile polisin hayatını kaybettiği saldırının sorumluluğunu üstlenen Ensarul İslam grubunun lideri olduğu bilgisini verdi.

  • Libya Ulusal Ordusu Aşmavi’yi geçen yıl 8 Ekim’de Derne’de şehri kontrol eden terörist gruplara karşı yürüttüğü savaş sırasında ele geçirdi.

  • 29 Mayıs Çarşamba günü sabah saatlerinde Mısır televizyonu, Mısırlı Hişam Aşmavi’nin kendisine yönetilen suçlardan yargılanması için askeri bir uçakla Libya’nın doğusundan Mısır’a getirildiğini açıkladı.