8 yıl, 34 can ve tek bir sanık yok

8 yıl, 34 can ve tek bir sanık yok

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 8 yıl önce 17'si çocuk 34 kişinin katledilmesi ile ilgili bugüne dek tek bir sorumlu bile ortaya çıkarılmadı.
8 yıl önce bugün, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 17’si çocuk 34 kişi hayatını kaybettiği Roboski Katliamı yaşandı.
34 Kişi Katledildi, Tek Sorumlu Yok
Aradan geçen 8 yıllık süre zarfında 17’si çocuk 34 kişinin öldürüldüğü katliam ile ilgili ortaya tek bir sanık dahi konulamadı.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu, Mart 2013’te 84 sayfalık bir rapor sundu.
Takipsizlik...

Operasyon esnasında “kimlik tespiti yapmanın imkansız olduğu” belirtilen raporda “olayın kasten yapıldığına dair bir delilin bulunamadığı” sonucuna varıldı.
“Roboski Katliamı Davası” olarak bilinen davayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 11 Haziran 2013’te “taksirle ölüme sebebiyet vermekten dolayı” dosya hakkında “görevsizlik” kararı verdi.
Diğer yandan kamuoyunda Başsavcılık daha sonra dava dosyasını Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi ancak Ocak 2014’te “takipsizlik” kararı verildi.

AYM Oyaladı

Roboski’de hayatını kaybedenlerin yakınları Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yaptı. Ancak mahkeme, başvuruda eksiklikler olduğunu belirtti ve “eksikliğin süresinde giderilmemesi” gerekçesiyle başvuruyu 24 Şubat 2015’te reddetti.
Avukatlar Başvuruyu Geciktirince Dava AİHM’e Taşınamadı
Hayatını kaybedenlerin yakınlarından oluşan 281 kişi bu kez, 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
AİHM, iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle 17 Mayıs 2018’de başvuruyu reddetti. AİHM gerekçe olarak, dava avukatlarının eksik olduğu bildirilen belgeleri 15 günlük sürede değil, 17 günde göndermesini hata olarak kabul etti.
“Roboski bir daha asla!”
Roboski İçin Adalet Girişimi, olayın 8’inci yılı dolayısıyla yaptığı açıklamasında “Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla” ifadelerine yer verdi.
Açıklamanın devamında ise şöyle denildi:
“Roboski, kendi rızalarına rağmen çizilmiş sınırlar yüzünden ekmeğini katır sırtında kazanmaya mahkum edilmiş insanlara, yaşama şansı bile tanımayan bir vicdansızlığın sembolüdür. […] Roboski aydınlatılmadıkça, Roboski’de yaşananlar halka açıkça anlatılmadıkça Türkiye siyasetinde sivilleşme ve demokratikleşme söz konusu olmayacaktır.”
Roboski’de ne oldu?
28 Aralık 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski köyünden sınırı geçmekte olan grubun üzerine bomba atılması sonucu 34 kişi hayatını kaybetti.
TSK’nın olayla ilgili yaptığı açıklamada, “Bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiş ve saat 21:37-22:24 arasında hedef ateş altına alınmıştır” ifadeleri yer aldı.
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Gediktepe ve Hantepe baskınlarında “silahların katırlarla taşındığını” belirterek, “O zaman da niye bunlara müdahale edilmemişti denmişti. Bunların hepsi birer ibretti. Bu sefer de güvenlik güçlerimizin böyle bir yanlışa düşmemesi isteniyordu ama Uludere’deki köylülerden 35 vatandaşımız ebediyete intikal etti. Üzüntümüz büyük” dedi.
Başbakanlık tarafından 2012’de, kişi başına 123 bin, toplamda da 4 milyon 180 bin Türk Lirası ödeneceği duyuruldu; ancak aileler bu tazminatı kabul etmediklerini söyledi.