Al Monitör: Ankara’ya bilgi YNK’den verildi!

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin Süleymaniye’de olduğu istihbaratının YNK’ye bağlı Anti Terör Güçleri’nden (CTG) Ankara’ya iletildiği iddia edildi.

Al Monitör: Ankara’ya bilgi YNK’den verildi!

DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani’ye (Abdi) yönelik Süleymaniye’de suikast girişiminin yankıları sürerken Türkiye’ye istihbarat bilgisinin verdiği konusunda bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre Mazlum Kobani’nin yeri istihbarat Süleymaniye’den Türkiye’ye iletildi.

Önceki gün Süleymaniye Havalimanı yakınlarında bir patlama meydana gelmiş ardın bir İnsansız  Hava Aracının (İHA) içerisinde Demokratik Suriye Güçleri genel Komutanı Mazlum Kobani’nin de yer aldığı bir konvoyu bombaladığı ortaya çıkmıştı.

İHA’nın menşeyi netlik kazanmazken saldırı hakkında gözler şuana kadar resmi açıklama yapmayan Türkiye’ye çevrildi.

Rûdaw’ın edindiği bilgi: Mazlum Abdi’nin yanında başka bir isim daha vardı

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre Mazlum Abdi ve Suriye Demokratik Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed Süleymaniye Havalimanı’na yakın bir yerde bir görüşmeye katıldı. Görüşme ardından ABD’li askerlerinin de yer aldığı konvoy Rojava’ya dönmek üzere hareket ettiği esnada bir İHA bombalama gerçekleştirdi. Dilbixwin Dara’nın özel kaynaklardan edindiği bilgiye göre; Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Ankara’nın Mazlum Abdi’den haberdar olduğunu öğrenir öğrenmez ABD’li yetkilileri bilgilendirdi.  Kaynaklar ABD’nin Ankara'ya konvoyun kendilerine ait olduğuna dair bilgilendirmesi üzerine Türkiye’ye ait İHA konvoyu direkt hedeflemedi ve yakını bombaladı.

Al Monitör: Ankara’ya bilgi YNK’den verildi

Öte yandan YNK ve DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ile MSD Eş başkanı İlham Ahmed’in katıldığı gizli toplantıdan Ankara’nın nasıl haberdar olduğuna ilişkin ise tartışmalar sürerken Al Monitör’den bir iddia ortaya atıldı.

Amberin Zaman’ın kaleme aldığı yazıda KDP ile YNK arasında Hawkar Caf’ın Erbil’de bombalı saldırıda öldürülmesi ardından yaşanan gerginlik nedeniyle  Bafıl Talabani’nin sert tavrından rahatsız olan Süleymaniye Anti Terör Biriminden (CTG) birileri Türkiye’ye Mazlum Abdi’nin Süleymaniye’de olduğu bilgisini paylaştığını iddia etti.

Amberin Zaman bu iddiayı Al Monitör’e konuşan istihbarat içerisinde önemli bir yere sahip kaynaklara dayandırdığını ileri sürdü.

Ne olmuştu?

Süleymaniye’de cuma günü Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi (Kobani) ve beraberindeki üç ABD askeri Süleymaniye’de seyir halindeyken SİHA saldırısının hedefi oldu.

Saldırıda can kaybı yaşamazken DSG ilk önce Mazlum Abdi’nin Süleymaniye’de olduğunu reddetti ancak daha sonra ikinci bir açıklama ile Abdi’nin orada bulunduğunu, ilk açıklamayı güvenlik gerekçesi ile yaptıklarını duyurdu.

ABD'den açıklama

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Joe Buccino, Wall Street Journal'a yaptığı yazılı açıklamada, "Süleymaniye'de bir konvoya saldırı düzenlendiğini doğrulayabilirim. Konvoyda ABD askeri personeli de vardı. Herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Şu an saldırıyı soruşturuyoruz" ifadelerini kullandı.

Hava sahası kapatılmıştı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye hava sahasının 3 Temmuz'a kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıklamıştı. Açıklamada, bu kararın alınmasına “PKK’nin Süleymaniye’deki faaliyetleri” gerekçe gösterildi.

Süleymaniye’ye günlük 2 uçuşu olan Türk Hava Yolları (THY), 3 Nisan’da Süleymaniye Havalimanı’na olan tüm uçuşlarını askıya aldıklarını duyurmuştu.

Mazlum Kobani’den açıklama

Mazlum Kobani de DSG’ye ait sosyal medya hesabından saldırı hakkında açıklamalarda bulundu.

Kobani, “Dün Süleymaniye’de IŞİD’e karşı koalisyon ortaklarımızla toplantılarımızı tamamladıktan sonra, içinde ABD’li ve CTG’lilerin de yer aldığı konvoyumuz öğleden sonra Türk dronlarının hedefi oldu. Bu saldırı sonuçsuz kaldı. Bu saldırıda Türkiye’nin asıl hedefi gerek Kürdistan’daki, gerek bölgedeki ve gerekse de uluslararası ortaklarımızla verdiğimiz mücadeleyi boşa çıkarmaktır. Türk devleti ortaklarımızla birlikte IŞİD’e karşı verdiğimiz savaştan rahatsızdır, bunu engellemek ve darbelemek için de elinden geleni yapıyor” dedi.

Türkiye’nin DSG’nin Kürdistan’daki taraflarla ilişkilerinden rahatsız olduğunu ve bu nedenle böyle bir saldırı için Süleymaniye’yi tercih ettiğini belirten Kobani, “Elbette bu saldırının temel amaçlarından biri de Türkiye’de yaklaşan seçimlerle alakalı. Erdoğan ve ekibi, bu seçimden galip ayrılmak için ellerinden geleni yapıyor. Bu nedenle Kürtlerin kanı üzerine, Kürtleri hedefleyerek ucuz bir zafer elde etmeye, bunu da Türk kamuoyunda bir kart ve avantaj olarak kullanmaya çalışıyor fakat Türk devleti ve Erdoğan hükümeti bu amacına ulaşamadı çünkü saldırıya karşı büyük bir sahiplenme yaşandı ve büyük bir tepki gösterildi” ifadelerini kullandı.

Irak Hükümeti ile Uluslararası Koalisyon’a tavrından ötürü teşekkür eden Kobani, “Bir kez daha söylüyorum, bu tür saldırılar hedefine ulaşamayacaktır. Türk devleti ilk defa beni hedef almıyor ve bunun son olmayacağını da biliyorum” diye konuştu.