Fransa, IŞİD'e karşı mücadelede her zaman Peşmerge'nin önemli bir destekçisi oldu

Bugüne kadar Kürdistan Bölgesi’nde Peşmerge güçlerine birçok ülke askeri yardım sağladı ancak en büyük yardım Fransa tarafından gerçekleştirildi.

Fransa, IŞİD'e karşı mücadelede her zaman Peşmerge'nin önemli bir destekçisi oldu

Fransa’nın yardımları hakkında Rûdaw’a bilgi veren 70'inci Peşmerge Birliği komutanı Mistefa Çawreş, "Fransa, Peşmerge Bakanlığı ile 70'inci ve 80'inci Peşmerge güçleri olarak bize çok büyük yardımda bulunan ülkelerden biri oldu” dedi.

Fransa, Peşmerge'ye karadan ve havadan kullanılabileceği silahlar konusunda destekte bulundu. Çeşitli makineli tüfeklerin teslimi IŞİD saldırıları sırasında çok fayda sağladı.

Fransa, Kürdistan Bölgesi'nde asker ve danışman bulundurma ile Peşmerge'ye yardım sağlama konusunda ABD'den sonra ikinci sırada yer alıyor.

Rûdaw'a konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Askeri Danışması Hejar İsmail, "Fransa’nın misyonu artık muharebe kuvvetinden lojistik destek ve tavsiye misyonuna dönüştü. Fransa şu anda Irak'ta ve Kürdistan Bölgesi'nde askeri güçlere eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlıyor. Aynı zamanda NATO'nun Irak'taki misyon projesinin de bir üyesi durumunda” diye konuştu.

Halen Fransız askeri danışmanlar, Peşmerge Bakanlığı'na Kürdistan Peşmerge güçlerini yeniden birleştirme ve askeri eğitim verme konusunda yardımcı oluyor.