AA: Osman Köse'nin faillerinden biri öldürüldü

Anadolu Ajansı, diplomat Osman Köse'nin Erbil'de hayatını kaybettiği saldırının faillerinden biri olan PKK’li Cemil Akar'ın düzenlenen hava saldırısında öldüğünü bildirdi. Öte yandan PKK basını daha önce Akar’ın 25 Kasım 2022’de yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

AA: Osman Köse'nin faillerinden biri öldürüldü

Ajansın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, MİT, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli diplomat Köse'nin 17 Temmuz 2019'da bir restoranda düzenlenen saldırı ile hayatını kaybetmesinin ardından çalışma başlattı.

Bu kapsamda saldırıyı gerçekleştirenlerden birinin "Renas Derik" kod adlı Cemil Akar olduğu belirlendi. Akar'ın saldırıdan sonra Erbil'den Süleymaniye bölgesine, oradan da Kandil'e geçtiği öğrenildi.

Haberde, Akar’ın MİT ve TSK'nın düzenlediği hava harekatında vurulduğu aktarıldı ancak tarih verilmedi.

Öte yandan PKK’nin askeri kanadı HPG basını, 11 Ocak 2023 tarihli açıklamasında, “Rênas Dêrîk” kod adlı Cemil Akar’ın 25 Kasım 2022’de düzenlenen hava saldırısında yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Anadolu Ajansı, diplomat Osman Köse'nin hayatını kaybettiği saldırının azmettiricisi PKK’nin istihbarat sorumlusu "Hasan" kod adlı Celal Kaya'nın da MİT’in Süleymaniye'de düzenlediği operasyonda yaşamını yitirdiğini yazdı.

Türk diplomat ve iki Kürdistan Bölgesi vatandaşı öldürülmüştü

17 Temmuz 2019’da başkent Erbil’de “Hoqqabaz” adlı restoranda gerçekleştirilen saldırıda Türk diplomat Osman Köse ile o sırada restoranda bulunan Kürdistan Bölgesi vatandaşları Osman Muhammed Ali ile Beşdar Ramazan Salih hayatını kaybetmişti.

Saldırının ardından 7 kişi gözaltına alınmış, saldırının da PKK tarafından düzenlendiği ortaya çıkmıştı.

Erbil 2. Ceza Mahkemesi, 11 Şubat 2020’de görülen davada saldırıyla ilgili 2 kişiyi idam cezasına çarptırmış, diğer 5 kişiye ise 1 ile 2’şer yıl hapis cezası vermişti.

Kürdistan Bölgesi Temyiz Mahkemesi, Eylül 2020’de saldırının faillerinden Mazlum Dağ ve Abdurrahman Şahin hakkındaki idam cezasını onaylamıştı.