Maliki: IŞİD, ABD tarafından kuruldu

Irak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki, terör örgütü IŞİD’in Anbar’daki grev alanında ABD tarafından yaratıldığını savundu.

Maliki: IŞİD, ABD tarafından kuruldu

Nuri el-Maliki, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin 3. yıl dönümü merasiminde konuştu.

IŞİD’in ortaya çıkış nedenleri hakkında tüm detaylı bilgilere sahip olduklarına değinen Maliki, IŞİD’in Anbar’daki grev alanında ABD tarafından yaratıldığını söyledi.

Irak'ın 2003 yılında ABD ve müttefik güçler tarafından özgürlüğüne kavuşturulmasının ardından Ebu Musab el-Zerkavi, Irak'taki El Kaide'yi duyurdu. Söz konusu örgüt, mezhep çatışmasını alevlendirme umuduyla Irak'ta, özellikle de Şii bölgelerde saldırılar düzenliyordu.

Örgüt kurulmasından bir yıl önce Zerkavi, ABD, İngiliz ve diğer koalisyon güçlerine karşı savaşmak üzere binlerce aşırıcı savaşçıyla birlikte Irak'a geldi.

Zarkavi, eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın 2003 yılında Birleşmiş Milletlerde (BM) yaptığı bir konuşmada ondan bahsetmesiyle uluslararası alanda tanındı.

7 Haziran 2006'da Zerkavi, ABD hava saldırısında öldürüldü ve yerine Ebu Ayub Misri getirildi. Misri, Irak İslam Devleti'ni kurdu ve yeni lideri olarak Ebu Ömer el Bağdadi'yi belirledi.

Ebu Ömer el Bağdadi ve Ebu Ayub Misri, Nisan 2010'da ABD-Irak ortak saldırısında öldürüldü. Ebu Bekir el-Bağdadi, örgütün Irak’taki yeni lideri oldu.

Nisan 2013'te Bağdadi, örgütün ismini Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) “IŞİD” olarak değiştirdiğini duyurdu.

Aralık 2014'te IŞİD, Suriye'nin Rakka kentinin kontrolünü ele geçirdi ve burayı devletinin başkenti ilan etti.

Şubat 2014'te El Nusra Cephesi ile IŞİD arasındaki iç çatışmaların ardından El Kaide, IŞİD ile bağlarını kopardı.

IŞİD, en büyük saldırılarından birini Haziran 2014'te, eski Başbakan Nuri El Maliki döneminde Musul ve Tikrit'in kontrolünü ele geçirdiğinde gerçekleştirdi.

K24