ABD Almanya ve AB'den Türkiye'ye Osman Kavala tepkisi

ABD ve Almanya Dışişleri bakanlıkları ile Avrupa Parlamentosu, Osman Kavala'nın "hükümeti devirmeye teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesine sert tepki gösterdi.

ABD Almanya ve AB'den Türkiye'ye Osman Kavala tepkisi

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat kararının bozulmasının ardından Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davada tüm sanıkların mahkum edilmesi ve iş insanı Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına uluslararası alanda tepkiler geldi.

ABD: Ağır endişe duyuyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price yaptığı yazılı açıklamada, Gezi davasında verilen kararından “derin rahatsızlık ve hayalkırıklığı” duyduklarını belirtti.

Price açıklamasında, “Kavala’nın haksız biçimde mahkum edilmesinin insan haklarına saygı, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüyle bağdaşmadığını” söyledi.

 “Türkiye’yi bir kez daha, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygun olarak, Osman Kavala ve keyfi biçimde hapse atılan diğer tüm kişileri serbest bırakmaya çağırıyoruz” diyen Price, “Türkiye’de duruşma öncesi uzun gözaltı süreleri, aşırı geniş tanımlı terörle destek suçlamaları ve suç unsuru taşıyan hakaret davaları dahil olmak üzere sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyasından liderlere karşı devam eden yargısal tacizlerden ağır endişe duymayı sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.

Ned Price açıklamasında şunları kaydetti: “Türkiye halkı, insan haklarını ve temel özgürlüklerini cezalandırılma korkusu yaşamadan uygulayabilmeyi hak ediyor. İfade, barışçı şekilde toplanma ve dernek kurma özgürlüğünü kullanma hakkı, Türkiye’nin anayasası, uluslararası hukuki sorumlulukları ve AGİT yükümlülüklerinde yer almaktadır. Hükümeti, siyasi güdümlü davaları sona erdirmeye ve tüm Türk vatandaşlarının hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye çağırıyoruz.”

AP: Bu karar, mevcut sistemin otoriter karakterini bir kez daha teyit etmekte

Avrupa Parlamentosu Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor ile AB-Türkiye Parlamento Delegasyonu Başkanı Sergey Lagodinsky de karara tepki gösterdi.

Kavala'nın mahkum edilmesiyle 'en kötü tahminlerin doğrulandığını' belirten Amor ile Lagodinsky, yaptıkları yazılı açıklamada "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu üzücü kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına açıkça aykırıdır ve Avrupa Konseyi'nde devam eden ihlal davalarında doğuracağı sonuçları olacağı" belirtildi.

"Türkiye'de temel haklar ve hukukun üstünlüğünü savunanlar ve ülkenin AB'ye yakınlaşmasını görmek isteyenler için çok üzücü bir gün" denilen açıklamada "Bu karar, mevcut sistemin otoriter karakterini bir kez daha teyit etmekte ve temel haklar ile hukukun üstünlüğü alanında gerçek bir reform yapma konusundaki isteksizliği açıkça göstermektedir. Mahkemenin yargıç üyelerinden birinin iktidar partisi için milletvekili adayı olması, bu davanın siyasi müdahaleyle nasıl gölgelendiğinin bir başka şok edici örneğidir" ifadeleri kullanıldı.

Almanya: Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz

Almanya'da federal hükümet, de mahkemenin kararını sert bir dille eleştirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, mahkemenin verdiği kararın, "Türkiye'nin, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği'ne aday ülke olarak kabul ettiği hukuk devleti standartları ve uluslararası yükümlülüklerle kökten tezat oluşturduğunu" dile getirerek, Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını beklediklerini vurguladı.

Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth da, söz konusu kararı "saçma" ve "her açıdan dayanaksız" diye nitelendirerek bunun siyasi bir karar olduğunun açıkça görüldüğünü belirtti.

Kararı "Osman Kavala'ya karşı kişisel intikam ile Türkiye'de olası bir demokrasi kültürüne yönelik bir savaş ilanı" olarak değerlendiren Roth, yargının kararıyla birlikte, "Osman Kavala'nın, Türkiye'deki demokrasi kültürü ve Türk sivil toplumu adına cezaevinde bulunduğunun tescillendiğini" belirtti.

Uluslararası Af Örgütü: İnsan haklarına ağır bir darbe

Uluslararası Af Örgütü de, Kavala'ya verilen müebbet hapis cezasının "insan haklarına ağır bir darbe" olduğu açıklamasını yaptı.

15 Temmuz darbe girişimi ile Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada yargılanan Osman Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. İnsan hakları örgütleri, Kavala'nın çürük kanıtlarla yargılandığını savunuyor. Kavala davası, uluslararası alanda da yakından izleniyor.

Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Kavala'nın haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle serbest bırakılmasını isteyen kararlarına uymadığı için Türkiye'ye "ihlal" davası açmıştı.

Öte yandan euronews’ün haberine göre, 47 üyeli Avrupa Konseyi'nin başlattığı ihlal süreci, Türkiye'nin oy hakkı veya Konsey üyeliğinin askıya alınmasıyla sonuçlanabilir.