ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi'nden "Teröre Karşı İslam İttifakı" kararı

ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi'nden "Teröre Karşı İslam İttifakı" kararı

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılan 'ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi' yayınlanan Riyad Deklarasyonu ile sona erdi. Deklarasyonda yer alan "Teröre Karşı İslam İttifakı" dikkat çekti.

ABD Başkanı Donald Trump ile 55 Arap ve İslam ülkesi liderlerinin ve beraberlerindeki heyetlerin katıldığı 'ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi' yayınlanan Riyad Deklarasyonu ile sona erdi. Yayınlanan deklarasyonda Arap ve İslam ülkelerinin ABD ile terör ile mücadelede köklü bir koordinasyon içinde olması, bilgi ve deneyim transferi başta olmak üzere birçok alanda ortak hareket etme kararı alındığı belirtildi.'

'Teröre karşı İslam ittifakı kararı'

Deklarasyonda, Ortadoğu ve dünyada barış ve güven sağlanması için 2018'e kadar kuruluş çalışmalarının tamamlanması beklenen 'Stratejik Ortadoğu İttifakı' ile ilgili çabalara sıcak bakıldığı, Riyad'da kurulan 'İtidal Uluslararası Radikal Düşünceyle Mücadele Merkezi'nin faaliyetlere başlaması ve 34 bin kişilik askeri gücü bünyesinde barındıran, Suriye ve Irak'ta ihtiyaç halinde terör ile mücadele için sahada aktif bir şekilde kullanılabilecek olan 'Teröre Karşı İslam İttifakı' adlı kuruluşun tamamlanarak göreve hazır hale gelmesinin desteklendiği ve sevinçle karşılandığı aktarıldı.

"İran bölge ülkelerinin içişlerine karışıyor"

İran'ın bölge ülkelerinin içişlerine müdahalesi ve düşmanca tavırlarının olduğu belirtilerek bunların kesin bir dille reddedildiği deklarasyonda, İran'ın balistik füze programının tehlikeli olduğu savunularak diplomatların ve büyükelçiliklerin korunmasını güvence altına alan Viyana Sözleşmesi'nin İran tarafından ihlal edilmesi kınandı.

Deklarasyonda ayrıca ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi'ne katılanların, hiçbir terör eylemi veya teröristi, herhangi bir din, kültür veya gelenek ile bağdaştırmayacağı, ülkelerindeki farklı din, kültür, ve etnik gruplar arasında birlikte yaşama ve yardımlaşma kültürünü yayacağı, toplumdaki bireylerin bunları özümsemesi için çalışma yürütmesi gerektiği ifade edildi.

Suudi Arabistan tarafından daha önce kurulan ve aktif bir şekilde çalışmalarını yürüten 'Din Mensupları Arası Diyalog Merkezi' girişiminin çok verimli bir girişim olduğuna işaret edilen deklarasyonda, buna benzer deneyimlerin arttırılarak toplumların gelişmesine katkı sunmak gerektiği kaydedildi.