ABD Kongre üyesi: Kürdlerin kendilerini savunabilmeleri için güçlendirilmeleri gerek

ABD’de Cumhuriyetçi Kongre üyesi, Kürdistan Bölgesi’nin kendisini saldırılara karşı savunabilmesi için güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, Biden yönetiminin Kürdistan Bölgesi'ne füzesavar sistemleri sağlamasını da desteklediğini söyledi.

ABD Kongre üyesi: Kürdlerin kendilerini savunabilmeleri için güçlendirilmeleri gerek
Rûdaw ajansından Diyar Kurda’ya konuşan ABD Kongre üyesi Chris Smith "Onların (Kürtlerin) kendilerini savunabilmeleri için güçlendirilmeleri gerekiyor" dedi.
 
İran'ın Erbil'e yönelik  füze saldırısına ilişkin konuşan Smith, “Erbil'e yapılan son saldırı bir tehditti. Onlar (İran) Mossad'a saldırdıklarını söylediler ama ben onların (İranlıların) söylediği hiçbir şeye inanmıyorum. Kürtleri sevmiyorlar” ifadelerini kullandı.
 
15 Aralık gecesi İran Devrim Muhafızları, Erbil’e 11 balistik füze fırlattı. Füzelerin 5’i tanınmış Kürd iş insanı Pêşrew Dizayi'nin evine isabet etti. Saldırıda Dizayi, 11 aylık bir çocuğu, Iraklı iş insanı bir arkadaşı ve bir çalışan yaşamını yitirdi. Füze saldırısında en az 16 kişi yaralandı.
 
 ABD'nin Kürdistan Bölgesi'ne füzesavar sistemleri sağlanmasına ilişkin ABD Kongre üyesi Chris Smith böyle bir tedbiri desteklediğini belirterek "Umarım Biden yönetimi bunu yapar. Füzeler her yere düşüyor" dedi.
 
Pentagon, 2024 ABD Savunma Bütçe Yasası kapsamında Kürdistan Bölgesi ve Irak'a insansız hava aracı ile füze saldırılarına yanıt olarak kullanılmak üzere hava savunma sistemleri sağlayacak.
 
 ABD 2014'ten bu yana IŞİD'e karşı uluslararası koalisyona liderlik ediyor. 2017'de Irak'ta ve 2019'da Suriye'de IŞİD’in yenilgiye uğratıldığı duyuruldu.
 
2021'in sonlarından itibaren ABD kuvvetlerinin Irak'taki rolü, ordu ve Peşmerge Güçlerine danışmanlık ile eğitim şeklinde devam ediyor.
 
Şu anda Pentagon'a göre ABD'nin Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta 2 bin 500, Rojava ve Suriye'de ise yaklaşık 900 askeri danışmanı bulunuyor.