ABD: Peşmerge Bakanlığı’danki reformları desteklemeye devam edeceğiz

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jennifer Gavito, ülkesinin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin uzun vadeli, stratejik ve dostane olduğunu yineledi.

ABD: Peşmerge Bakanlığı’danki reformları desteklemeye devam edeceğiz
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, başkent Erbil’de ABD Dışişleri Bakanlığı Irak ve İran İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Jennifer Gavito ve beraberindeki heyeti kabul etti.
 
ABD’nin Kürdistan Bölgesi ve Irak ile ilişkilerinin ele alındığı görüşmede Gavito, ülkesinin Irak'a büyük önem verdiğinin altını çizerek, Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin çok yoönlü, uzun vadeli, stratejik ve dostane olduğunu söyledi.
 
Irak'ın istikrarının bölgesel istikrarın korunması açısından önemli ve gerekli olduğuna vurgu yapan Barzani ve Gativo, bu ziyaretin de ABD'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi için önemini yansıtması açısından önemli ve zamanında olduğuna dikkat çekti.
 
ABD’nin Peşmerge Bakanlığı’ndaki reform ve güçlerin yeniden düzenlenmesi konusundaki desteğinin devam edeceğini yineleyen Gativo, ülkesinin Kürdistan Bölgesi ile güvenlik, enerji, ekonomi, eğitim ve kültürel konularda ortak olabileceğini belirtti.
 
Erbil Kalesi'ni ziyaret eden ve restorasyon sürecini yerinde izleyen Jennifer Gavito, özellikle yatırım projelerine finansal destek sağlayan ABD merkezli DFC aracılığıyla ülkesinin Kürdistan Bölgesi'ndeki yatırımlarını teşvik ihtiyacına dikkat çekti.
 
Başkan Neçirvan Barzani de yeni görevinden ötürü Jennifer Gavito'yu tebrik ederek, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne devam eden desteği nedeniyle ABD'ye teşekkür etti.
 
Kürdistan Bölgesi'nin ABD ile ilişkilerini ve karşılıklı işbirliğini geliştirme ve genişletme arzusuna vurgu yapan Barzani, ABD’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde daha fazla istihdam ve yatırım yapabilmesi için olanakların var olduğuna değindi.
 
Irak’ta 10 Ekim’de gerçekleştirilen seçimler de ele alınan diğer bir konu oldu.
 
Başkan Neçirvan Barzani, seçimlerin tüm taraflara birlikte çalışma, anayasayı ve federal sistemi uygulama konusunda fırsat olmasını ümit ettiklerini söyledi.
 
Görüşmede ayrıca, Irak-ABD stratejik diyaloğu, Irak'taki son siyasi ve güvenlik gelişmeleri, ülkeye yönelik tehditler, IŞİD kousu, Uluslararası Koalisyon'un Irak'taki rolü, Erbil-Bağdat ilişkileri gibi konular da ele alındı.