ABD, Polonya’nın Ukrayna’ya savaş uçağı gönderme önerisini reddetti

ABD, Polonya'nın Rus yapımı Mig-29 savaş uçaklarını Ukrayna'ya verilmek üzere hizmetine sunma teklifini reddetti. ABD, NATO topraklarından çatışma bölgesine savaş uçağı uçurulmasının tüm birlik için 'ciddi endişeye' neden olduğunu açıkladı.

ABD, Polonya’nın Ukrayna’ya savaş uçağı gönderme önerisini reddetti

Rusya'nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından Kiev yönetimi uçak talebinde bulunmuştu.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, "Polonya elindeki tüm MIG-29 jetlerini derhal ve ücretsiz olarak Ramstein Hava Üssü'ne göndermeye ve bu uçakları, ABD hükümetinin hizmetine sunmaya hazırdır" açıklasını yaptı.

Ancak Varşova yönetiminin uçakları Almanya'daki ABD üssüne verme teklifi, Beyaz Saray ve Pentagon tarafından kabul görmedi.

Beyza Saray yetkililerinden Victoria Nuland, Polonya'nın çıkışının kendilerine "sürpriz" olduğunu söyledi. Nuland, bu teklifin kendilerine danışmadan yapıldığını belirtti.

Pentagon Sözcüsü John Kirby de yaptığı açıklama ile Polonya’nın teklifini reddetiklerini bildirdi.

ABD'nin Ukrayna'ya silah sevkıyatını hızlandırmaya çalıştığı kaydeden Kirby, ancak savaş uçaklarının NATO topraklarından savaş bölgesine uçurulmasını "Tüm NATO için endişe uyandırıcı" olarak nitelendirdi.

John Kirby, “Polonya ve diğer NATO müttefiklerimizle konuya ve bunun lojistik zorluklarına ilişkin istişareleri sürdüreceğiz. Ancak Polonya’nın teklifinin makul bir öneri olduğunu düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Polonya elindeki Rus yapımı Mig-29 savaş uçaklarını Ukrayna'ya verilmek üzere ABD hizmetine sunma teklifi sunarken, yeni savaş uçakları da talep etmişti.