ABD'den Hamas ve İran Devrim Muhafızları'na yeni yaptırımlar

ABD, İsrail’e yönelik saldırının ardından Hamas'a, İran'daki bir Hamas yetkilisine ve İran Devrim Muhafızları üyelerine yaptırım uygulama kararı aldı.

ABD'den Hamas ve İran Devrim Muhafızları'na yeni yaptırımlar

Yaptırım kararı ile ilgili ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tedbirlerin Hamas'ın yatırım portföyündeki varlıkları ve Hamas'a bağlı şirketlerin yaptırımlardan kaçmasını kolaylaştıran kişileri hedef aldığı belirtildi.

Reuters’in haberine göre bakanlık, Gazze merkezli bir kuruluşun Hamas'a yasadışı İran fonları aktarma aracı olarak hizmet ettiğini ve Filistinli İslami Cihad grubunun da hedef alındığını bildirdi.

“ABD'deki varlıklarını donduruyor”

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Wally Adeyemo yaptığı açıklamada, "Bugünkü eylem, ABD'nin, terörle mücadeleye yönelik yaptırım yetkilerini devreye sokarak ve küresel ortaklarımızla birlikte çalışarak Hamas'ın uluslararası mali sistemi sömürme yeteneğini engelleyerek Hamas'ın finansman ağlarını ortadan kaldırma konusundaki kararlılığını gösteriyor. Hamas'ın mali faaliyetlerini ve finansman akışını acımasızca hedef alarak korkunç terör saldırıları gerçekleştirme yeteneğini daha da zayıflatmak için harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğiz” dedi.

ABD’nin yaptırım kararları, hedefteki kişilerin ABD'deki varlıklarını donduruyor ve ABD vatandaşlarının onlarla iş yapmasını engelliyor. Bu kişilerle belirli işlemler yapanlar da yaptırımlara maruz kalabiliyor.

ABD Hazine Bakanlığı, İran'ın başkenti Tahran'da yaşayan ve Hamas'ın İran'daki temsilcisi olarak görev yapan bir Ürdün vatandaşının yanı sıra İran'da örgütlü bulunan Devrim Muhafızları Kudüs Gücü yetkililerine de yaptırımlar uyguladığını bildirdi.

Saberin Tugayı'na da yaptırım

Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Saberin Özel Kuvvetler Tugayı'nın İranlı bir komutanına da yaptırım uygulanacak. Hazine Bakanlığı, Saberin Tugayı'nın Suriye'ye konuşlandırıldığını, Hamas'a ve Lübnan merkezli Hizbullah üyelerine eğitim verdiğini kaydetti.

Hamas yatırım portföyünün bir parçası olarak belirlenen bir şirketin Türkiye merkezli hissedarlarının yanı sıra Sudan ve İspanya merkezli şirketler de yaptırım kapsamına alındı.

ABD, Hamas'ın yüz milyonlarca dolar değerinde olduğu tahmin edilen yatırım portföyünün Türkiye'nin yanı sıra Sudan, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer yerlerde faaliyet gösteren şirketleri içerdiğini bildirdi.