ABD'den Rusya ile gerginliği azaltacak açıklama

ABD'den Rusya ile gerginliği azaltacak açıklama

Dün Rakka yakınlarında bir Suriye uçağının Amerikan savaş uçakları tarafından düşürülmesinin ardından ABD, Koalisyon ile işbirliğini durdurma kararı alan Rusya'yı, işbirliğini askıya alma kararından döndürmek için çaba gösterdiklerine yönelik bir açıklama yayınladı.

Amerikan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, "Önümüzdeki saatlerde iletişimi yeniden sağlamak için diplomatik ve askeri olarak çaba göstereceğiz" dedi.

Joseph Dunford ayrıca Katar'daki ABD hava harekatı merkezi ve Suriye'deki Rus güçleri arasında iletişimin devam ettiğini söyledi.

Suriye uçağı, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki Cedin köyü yakınlarında düşürülmüştü.

ABD uçak düşürülmeden yaklaşık 2 saat önce, Suriye ordu birliklerinin Cedin yakınlarında SDG'ye saldırdığını ve saldırıda yaralananlar olduğunu açıklamıştı.

Amerikan Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'ye ait uçağın angajman kuralları çerçevesinde düşürüldüğünü açıklamıştı.

Rusya Washington'u uyardı

Rusya Savunma Bakanlığı, SU-22 savaş uçağının düşürülmesinin ardından bugün yaptığı açıklamada Suriye'de hava kuvvetlerinin faaliyet gösterdiği alanlarda uçan her uçağın ya da insansız hava aracının hedef alınacağını açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında, Suriye'de Fırat Nehri'nin batısına geçen ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının ve insansız hava araçlarının, Rus yer ve hava savunma sistemleri ile takip edileceği belirtildi.

Kremlin ayrıca Suriye'de "hava kazalarının önlenmesi" amacıyla ABD ile yaptığı işbirliğini de askıya aldığını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ABD'nin Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ve bu ülkede tek taraflı adımlar atmaktan kaçınması gerektiğini söylemişti.