Afrin’de BM’nin desteklediği dernek Arap ve Türkmenler için konut yapıyor

Türkiye’ye bağlı silahlı grupların kontrolünde olan Rojava’nın Efrin kentinde ithal Arap ve Türkmenler için toplu konut yapım projeleri devam ediyor.

Afrin’de BM’nin desteklediği dernek Arap ve Türkmenler için konut yapıyor

Afrin 18 Mart 2018’de Türkiye’ye bağlı Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) kontrolüne geçmişti. Bu tarihten sonra Afrin’den yüzbinlerce Kürt göç etmek zorunda kaldı. Afrin’de demografiyi değiştirmek amacıyla Suriye’nin farklı bölgelerinden onbinlerce Arap ve Türkmen getirilerek kent merkezi ve idari sınırlarına yerleştirildi.

Afrin’de aralarında Birleşmiş Milletler’in (BM) olduğu 45 uluslararası kurum tarafından desteklenen “Beyaz Eller Derneği” Suriye’nin farklı bölgelerinden getirilen Arap ve Türkmenler için konut projesi gerçekleştiriyor.

Proje yöneticisi, “Projenin başlangıç aşamasında 3 katlı 8 apartman yapılacak. Her katta da 4 daire olacak ve her daire 50 m2 olacak” dedi.

Afrin halkı ve sivil toplum kuruluşları da Arap ve Türkmenlere konut yapılarak bölgenin demografisinin değiştirilmesine tepki gösteriyor.

Rûdaw’a konuşan Ezdina Derneği Başkanı Ali İso, “Beyaz Eller Derneği, bölgenin Kürt ve Ezidilik inancı kimliğini yok etmek için Türk devletinin maşası olmuş. Beyaz Eller Derneği, uluslararası 45 kuruluştan destek alıyor. Maalesef bunlardan biri de Birleşmiş Milletler’dir. Efrin’in işgal edilmesinden sonraki yıl içerisinde 2019’da BM, bu derneğe 6 milyon 710 bin dolar destek verdi. 2020 yılında da 7 milyon 213 dolar destek verdi” ifadelerini kullandı.

Beyaz Eller Derneği'nin yaptığı projenin tabelası

Afrin’de ondan fazla yerde ithal Arap ve Türkmenler için konut yapım projeleri devam ediyor.

Siyasi ve sivil gözlemciler, Afrin’de halkın mal ve mülklerine el konularak köy, belde ve şehir merkezlerinde de toplu konut yapıldığını ve bunun demografik değişim için en büyük tehlike olduğunu belirtiyor.

/ Rudaw