AKP'nin seçim paketinde yüzde 5 baraj ve transfer milletvekiliyle grup kurulmasının engellenmesi var

AKP'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği konusundaki çalışmalarını tamamladı. İttifak ortağı MHP'nin isteği ile yüzde 7 olarak düşünülen seçim barajı yüzde 7'ye düşürüldü.

AKP'nin seçim paketinde yüzde 5 baraj ve transfer milletvekiliyle grup kurulmasının engellenmesi var

Milletvekili transferini engellemek için de, siyasi partilerin seçimden sonra milletvekili transferiyle grup kurarak seçime girme yeterliliği kazanmasının engellenmesi önerisi yer aldı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın başkanlığında yapılan çalışma, Çarşamba günü Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Merkez Yürütme Kurulu'nda görüşüldü.

MYK'da, hazırlanan önerinin teklif metnine dönüştürülmesi konusunda MHP ile ortak çalışma yapılması görüşü benimsendi.

2018'deki cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçiminde, ittifakların yolunun açılması nedeniyle yüzde 10'luk seçim barajının çok anlamlı kalmadığı, tersine bu durumun, muhalif seçmenin barajı geçmesi nedeniyle HDP'yi büyüttüğü yorumları bir süredir AKP içinde yapılıyordu.

Bu nedenle yüzde 10 seçim barajının yüzde 7'ye indirilerek, HDP'ye giden "emanet oyların" esas partilerine döneceği hesabı yapılıyordu.

Ancak MYK'da, barajı geçme umudu kalmayan küçük partilerin millet ittifakına yöneltebileceği değerlendirildi. Bu nedenle de MHP'nin de onay vermesi halinde, küçük partilerde "tek başına veya yeni ittifaklar kurma ümidi" oluşturacağı için barajın yüzde 5'e indirilmesi görüşü ağırlık kazandı.

2018 seçimlerinde, CHP'nin, İYİ Parti'nin seçime girmesini garanti altına almak için 15 milletvekilini "ödünç vermesi" uzun süre kamuoyunda tartışılmıştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da geçen yıl, seçime girmelerini engellemeye dönük "kumpas kurulması" halinde DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'ne "destek olacaklarını" açıklamıştı.

AKP'nin teklifine göre siyasi partiler seçimlerde en az 20 milletvekili çıkarmaları halinde yine grup kurabilecekler. Ancak, seçimden sonra, seçildikleri partiden ayrılarak başka bir partiye geçilmesi halinde, 20 sandalyeye ulaşılsa bile bu partiler grup kurmuş sayılmayacak.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre öneri paketinde, her seçim çevresinin bir milletvekili çıkaracak şekilde düzenlendiği "dar bölge" sistemi yer almadı.

Yansıyan bilgilere AKP'nin paketinde siyasi partilere yapılacak Hazine yardımı da seçim barajına eşitlenmesi veya mevcut yasada olduğu gibi yüzde 3 oy alan partilerin Hazine yardımından yararlanması seçenekleri yer aldı.

BBC NEWS