Aldar Halil: Özerk Yönetim'in Şam hükümetini devirmek gibi bir niyeti yok

 Rojava’da Özerk Yönetim ile Suriye devleti arasında yaşanan gerilim hakkında konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Aldar Halil, Suriye hükümetini Kamışlo ve Haseke'den çıkarmak gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi.

Aldar Halil: Özerk Yönetim'in Şam hükümetini devirmek gibi bir niyeti yok

Aldar Halil, Halep'in Kürt mahalleleri Şeyh Maksud ve Eşrefiye'nin Suriye hükümeti tarafından kuşatılması ve Kamışlo'daki huzursuzluk hakkında PYD’ye yakın medyaya konuştu.

Hem Şeyh Maksud'da hem de Eşrefiye'de Şam hükümetinin kuşatması devam ederken, yakıt ve ilaç gibi temel ihtiyaçların bölgeye girmesine izin verilmiyor.

Aldar Halil, Şam hükümetinin bu ambargoyla "buradayım, çözümle ilgili bir sürecin ilerlemesini istemiyorum" mesajını vermek istediğini söyledi.

Halil, Suriye hükümetinin bu iki Kürt mahallesinde yaptıklarının kabul edilemez olduğunu, bu duruma seyirci kalamayacaklarını vurguladı.

Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Halil, Suriye hükümetini Kamışlo ve Haseke'den çıkarmak gibi bir niyetlerinin olmadığını, ancak dilerlerse hükümet güçlerini her an devirebilecek güçte olduklarına dikkati çekti.

Aldar Halil, “Özerk Yönetim isterse onları (Kamışlo ve Haseke) kısa sürede çıkarabilir. Ama yapmıyor. Neden? Bu siyasi bir mesajdır. 'Suriye'yi bölmem, Suriye'nin birliğini istiyorum' mesajı olarak ve ayrıca diyalog yollarının devam etmesi için… Bu nedenle söz konusu yerlerde devlet kurumları özellikle de güvenlik kurumları bu zamana kadar kalabildi. Suriye devletini bu iki kentten çıkarmaya yönelik alınmış siyasi bir karar yok. Şam hükümeti Halep'i ve Şehba’yı kuşattığında, en azından `halkımızın aç kalmasını istiyorsunuz, burada kurumlarınız var ve biz de onları kapatabiliriz... Hükümetin bunu görmesi lazım.  

,Halil sözlerine şöyle devam etti: "Herkes bilsin ki halkımız kuşatmadaysa seyirci kalamayız. Bu ne insani açıdan, ne de siyasi açıdan kabul edilebilir bir durum değildir. Özerk Yönetim'in Şam hükümetini devirmek veya savaş ilan etmek gibi bir niyeti yok. (Bu yaptığımız) Sadece ambargo konusunu gündeme getirme, sorunu çözme girişimidir."

Şam ile anlaşmak istediklerini ancak bazı kesimlerin anlaşmanın önüne engeller çıkardığını ifade eden Aldar Halil’e göre Suriye hükümetinde MİT ile çalışan kişiler yer alıyor.