Aliyev ile Paşinyan Münih'te bir araya geldi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Almanya'da bir araya geldi.

Aliyev ile Paşinyan Münih'te bir araya geldi

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Aliyev ve Paşinyan 60. Münih Güvenlik Konferansı (MSC 2024) kapsamında bir araya gelerek ikili görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış müzakereleri, ilişkilerin normalleştirilmesi ve sınırların belirlenmesi gibi konular müzakere edildi.

Dışişleri bakanlarına barış anlaşması müzakereleri için yakında bir araya gelmeleri talimatı veren Aliyev ve Paşinyan, sınır belirleme komisyonlarının da yakında toplanmasını istedi.

Aliyev ve Paşinyan, ikili görüşme öncesinde Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da katılımıyla üçlü görüşme yapmıştı.

Scholz: Barışçıl yollarla çözüm sözü verdiler

Olaf Scholz, üçlü görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Ermenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının Cumartesi günü farklılıkları barışçıl yollarla çözme sözü verdiklerini söyledi.

Almanya Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Münih'te Ermenistan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev ile yaptığı görüşmede Scholz, barış görüşmelerinin hızla sonuçlandırılması çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Şansölye bugün her iki tarafın da fikir farklılıklarını çözme ve sorunları yalnızca barışçıl yollarla ve güç kullanmadan çözme yönündeki taahhütlerini taktirle karşıladı" ifadeleri kullanıldı.

Görüşmelere ilişkin her iki taraftan da resmi bir açıklama yapılmadı.

Ancak çatışmayı önleme vaatleri, Paşinyan'ın Perşembe günü Azerbaycan'ın "geniş çaplı bir savaş" planladığı yönündeki uyarısına göre belirgin bir ton değişikliği içeriyordu.

İki komşu arasındaki gerilim, Bakü'nün geçen Eylül ayında Ermeni nüfuslu Dağlık Karabağ bölgesini yeniden ele geçirmesinden bu yana yüksek seviyeye ulaştı.

Ermenistan işgalden endişe ediyor

Erivan, Karabağ'daki başarısından cesaret alan Azerbaycan'ın, Nahçıvan'a bir kara köprüsü kurmak amacıyla Ermenistan topraklarını işgal edebileceğinden endişe ediyor.

Bu ay yeniden seçilen Aliyev, Çarşamba günü yaptığı açılış konuşmasında olağanüstü toprak iddialarına sahip olanın Azerbaycan değil Ermenistan olduğunu söyledi.

Paşinyan ve Aliyev daha önce geçen yılın sonuna kadar bir barış anlaşmasının imzalanabileceğini söylemişlerdi, ancak uluslararası arabuluculuktaki barış görüşmelerinde bir ilerleme sağlanamadı.

Aliyev'in bugün ilerleyen saatlerde Münih Güvenlik Konferansı oturum aralarında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi bekleniyor.