Almanya, Erbil’e gelmek isteyen gruba izin vermedi

Almanya Hamburg Eyalet Meclisi Milletvekili ve Sol Parti Grup Eş Başkanı Cansu Özdemir ile Sur Belediyesi eski Eş Başkanı Abdullah Demirbaş’ın da aralarında olduğu yaklaşık 20 kişilik heyetin Kürdistan Bölgesi başkenti Erbil’e gelmesi Duseldorf havaalanında engellendi.

Almanya, Erbil’e gelmek isteyen gruba izin vermedi

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sendikacılar ve aktivistlerin de bulunduğu heyet Kürtler arasında diyaloğu sağlamak üzere Erbil’e gelmek istediklerini deklare ediyor.

Polisin engellenmesiyle ilgili açıklamada bulunan Cansu Özdemir “Mevcut durum gösteriyor ki Alman hükümeti Kürtler arasında barışın sağlanmasını istemiyor. Çatışmaların derinleşmesini istiyor ve Türkiye ile aralarındaki ticari ilişkilerin zarar görmesini arzulamıyor” diye konuştu.

Sol Parti  Eş Başkanı  Sabine Boeddinghaus  da Almanya federal polisi nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve heyet üyelerinin barışı sağlamak amacıyla orada bulunmak istediğini, amaçlarının Türkiye-Almanya ilişkileri bozmak olmadığını kaydettiklerini açıkladı.

Boeddinghaus, “Biz içerisinde milletvekillerinin de bulunduğu bir heyetin Alman polisi tarafından engellenmiş ve suçlanmış olmasından dolayı üzgünüz” dedi.

Abdullah Demirbaş da Almanya'nın tutumunu kınadı ve amaçlarının Kürt taraflar arasında diyalog geliştirmek ve çelişkilere çare üretme girişimi olduğunu kaydetti.

Demirbaş şöyle konuştu:

“Amacımız amacımız taraflar arasındaki çelişkilerin derinleşmesini engellemek için bir görüşme düzenlemekti. Bizim gidişimizi engelleyen güçler Kürtlerin 21. yüzyılda da statü kazanmasını arzulamadıklarını bir kez daha gösterdi. Bir kez daha Sayın Mesut Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Behram Salih'e ve bütün Kürt taraflara  aralarındaki sorunları diyalogla çözmeleri için bir kez daha sesleniyoruz.”

Almanya polisi de heyette bulunan çoğu kişinin Irak yasaları uyarınca 30 günlük oturum hakkının bulunmadığı için Erbil’e geçişine izin verilmediğini açıkladı.

Polisin ayrıca ellerindeki bilgiye göre PKK'ye yakın bu grup, Türkiye güvenlik güçlerinin operasyonlarına karşı canlı kalkan eylemleri başlatmak amacıyla Erbil’e gitmek istiyor. /Rudaw