Almanya Kürt Topluluğu heyeti İsrail Kürtlerini ziyaret etti

Almanya Kürt Topluluğu (Kurdische Gemeinde Deutschland/KGD) lideri Mehmet Tanrıverdi başkanlığındaki bir heyet, İsrailli Kürtleri ziyaret etti.

Almanya Kürt Topluluğu heyeti İsrail Kürtlerini ziyaret etti

Almanya Kürt Topluluğu (Kurdische Gemeinde Deutschland/KGD) lideri Mehmet Tanrıverdi başkanlığındaki bir heyet, İsrailli Kürtleri ziyaret etti.

Söz konusu heyet İsrail'de birçok parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle görüştü.

Mehmet Tanrıverdi, bugün Rûdaw 15.00 bültenine konuk olarak ziyaretle ilgili bilgi verdi.

İsrail'deki Kürt toplumunun talebi üzerine kendilerini ziyaret ettiklerini belirten Tanrıverdi, İsrail'e gitme planlarının zaten eslkiden olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Programımız 7 Ekim olayları nedeniyle ertelenmişti. Bildiğiniz gibi İsrail hala savaş halinde. Bu duruma rağmen İsrail’i ziyarete gittik. Burada birçok insanla tanıştık ve çok ilginç yerler gördük. İsrail'in güneyine, Gazze sınırına gittik. Bin 200 kişinin öldürüldüğü festival meydanını gördük. Filistin halkıyla konuşmaya çalıştık. O bölge boşaltılmış. Sınır köylerinde yaşayanlar otellere yerleştirilmiş. Bazı vatandaşlar da çadırlarda kalıyor.”

"Kuzey ve Güney Kürdistanlı Kürtler İsrail ordusunun içinde"

Mehmet Tanrıverdi, İsrail'in kuzeyine Lübnan sınırına da gittiklerini belirterek şöyle devam etti:

"Savaşçılarla konuştuk. Orduda Kuzey ve Güney Kürdistanlı Kürtler var. İsrail'in kuzeyinde 22 yaşında bir Kürt kızıyla tanıştık. Daha sonra söz konusu genç kızın ailesine misafir olduk. Ailesi Kürtçe konuşuyordu ve biz Kürdüz diyordu. Koy ilçesindendiler. Gerçekten aktif bir toplum ama çoğu asimile olmuş, Kürtçe bilmiyorlar ancak Kürt olmaktan gurur duyuyorlar. İsrail'de Yahudi Kürtler her alanda mevcut ve ileri düzeydedir. Pazarda esnafın yüzde 60'ının Kürt olduğunu söylediler.”

"Diğer Kürtlerle ilişkilerini ilerletmek istiyorlar"

Tanrıverdi, İsrail'de çok sayıda Kürdün yaşadığına dikkat çekerek, "Bilindiği gibi en fazla Kürt Almanya'da yaşıyor ama İsrail'de de 300 bin Yahudi Kürt var. Bu yılki Newroz'a İsrail'deki Kürt toplumunu davet ettik. Amacımız onlarla diyaloğu geliştirmek. Çünkü diaspora birdir ve birbirimize ihtiyacımız var. Aslında onlar da bunu istiyor ve ihtiyacını da duyuyorlar. İsrailli Kürtler, diğer Kürtlerle ilişkilerini ilerletmek istiyorlar. Almanya'daki Kürt topluluğu diasporadaki Kürtlere yönelik faaliyetler yürütüyor. Kürt toplumu ile Alman siyaseti arasında önemli bir köprü görevi görüyor” diye konuştu. /Rudaw