Almanya’da 1 milyon Kürdün yaşadığı eyalette önemli seçim

Almanya’da bugün halk Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyalet meclisi seçimleri için sandık başına gidecek. Yaklaşık bir milyon Kürdün yaşadığı eyaletteki seçimler "küçük genel seçim" diye de tanınıyor.

Almanya’da 1 milyon Kürdün yaşadığı eyalette önemli seçim

Almanya'nın önemli ve büyük bölgelerinden olan  Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde bugün eyalet meclisi seçimleri yapılacak.

Başkenti Düsseldorf olan ve 18 milyon nüfusa sahip eyalette 199 sandalyeli meclis için 29 partinin yarışacağı seçimlerde 13 milyon seçmen sandığa gidecek.

Yaklaşık 1 milyon Kürdün yaşadığı eyalette, meclis seçimlerinde 3 Kürt aday da yarışacak.

Bachum kentinde Serdar Yüksek, Bielefel’de Nesrettin Akay Sosyal Demokrat Partisi’nden, Köln’de Berivan Aymaz Yeşiller Partisi’nden adaylığını açıklayan 3 Kürt siyasetçi.

Yeşiller adayı Berivan Aymaz’ın öncelikleri ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele, göç, uyum ve insan hakları konusunda mücadele.

Bu seçimde seçmenler iki oy kullanacak. İlk oy adaya, ikinci oy ise seçtikleri partiye verilecek.

Son kamuoyu araştırmalarına göre KRV'de partilerin alması muhtemel oy oranları şöyle sıralanıyor:

Eski başbakan Angela Merkel’in de partisi olan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) yüzde 31-32. Başbakan Olaf Scholz’un partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 28-29.

Yeşiller’in kamuoyu yoklamalarında oy oranı yüzde 16-17 civarında. Federal Hükümet'te ortak olan Hür Demokrat Parti'nin (FDP) ise en fazla yüzde 6-8 oranında oy alması bekleniyor. Göç ve Müslümanlar karşıtı sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin oy oranı yaklaşık yüzde 7 seviyesinde. Sol Parti’nin ise yüzde 3 ile yine seçim barajını aşması bekleniyor. (Kaynak:Rudaw)