Arap dünyası, bu soruya cevap vermeli: 182 Bin Kürt Arap çöllerinde öldürülürken neden sesiniz çıkmadı?

Arap dünyası, bu soruya cevap vermeli: 182 Bin Kürt Arap çöllerinde öldürülürken neden sesiniz çıkmadı?

Başkan Mesud Barzani, bağımsızlık referandumunun tarihinin gözden geçirilmesini isteyen Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’e bir mektupla yanıt vererek, “şimdiki durumun sürdürülmesinin çok zor olduğunu” söyledi.

Başkan Barzani, geçtiğimiz günlerde kendisini yazdığı mektupta bağımsızlık referandumunun tarihinin gözden geçirilmesini isteyen Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’e bir mektupla yanıt verdi.

“182 bin Kürt, Arap çöllerinde diri diri gömüldü”

Ahmed Ebu Gayt’a peşmergenin IŞİD’e karşı başarısını kutladığı için teşekkür eden Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin referandum kararı alması ve Irak devletinin kurulma tarihine atıfta bulunarak, şunları kaydetti:

“Irak devleti kurulduğu günden beri Kürtlerin payına düşen hep katliam, kimyasal bombalama ve Enfal oldu. Enfal sürecinde 4 bin 500 Kürdistan köyü viraneye çevrildi, 182 bin Kürt, Arap çöllerinde diri diri toplu mezarlara gömüldü.’’

Tüm acı ve felaketlere rağmen Irak’ın toprak bütünlüğünün, birlikte yaşam ve barışının korunması için 1991 yılında Bağdat’ta giderek tüm suçluları affettiklerini hatırlatan Başkan Barzani, ancak Bağdat yönetiminin Kürtlerin haklarını inkar politikaları ve Kürdistan halkına zor kullanan sisteminin devam ettiğini belirtti.

Başkan Barzani, mektubuna şöyle devam etti:

“İkinci dönem BAAS rejimin 2003’de yıkılması ardından başladı. Kürtler Irak Anayasası’nın yazım sürecine katıldı ve 2005’de bu anyasayı onayladı. Irak hükümetine katıldı.

Kürtler Irak ordusunun temelini oluşturdu. Ancak bu aşamada, Kürdistan Bölgesi’nin ortak olduğu tüm kurumlarda hakları çiğnendi, uyulması gereken maddelerin gerekleri yapılmadı.’’

“Kurumlarda  Kürtlerin katılımları sınırılandırıldı”

Başkan Barzani, Bağdat hükümetinin ihlâllerini şöyle sıraladı:

“Irak Anayasası’nda belirlenen 140’ın maddenin gerekleri yerine getirilmedi, ihtilaflı bölgelerin sorunu çözülmedi. Tüm idari ve askeri (ordu, güvenlik ve sivil) kurumlarda Kürtlerin katılımları sınırlandırıldı.

Kürdistan Bölgesi ile yapılan tüm anlaşmalar ihlal edildi. Peşmerge Güçleri’nin Irak ordusunun bir parçası haline gelmesine müsaade etmediler, eğitimine izin vermediler, silahlanmasını engellediler ve askeri yardımda bulunmadılar.

Hiçbir gerekçe gösterilmeden 2014 yılından itibaren anayasada belirlenen Kürdistan Bölgesi’ne verilmesi geren %17’lik bütçeyi kestiler.’’

“Kimse Kürtler yapılanları eleştirmedi”

Erbil-Bağdat arasındaki çelişkilerin faturasının halka çıkartılarak, tüm halkın aç bırakılması ve çocukların sütlerinin kesilemeyeceğini belirten Barzani,  sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Bölgeye gönderilmesi gereken yiyecek, para ve ilaç yardımı bir kişinin kalemini oynatması ile kesildi. Kaldı ki bu kişinin zulüm ve zor sistemini uygulaması yasal değildi. Uygulanan kimyasal ve ekonomik saldırılar halkımızı çok etkiledi. Bununla beraber hiçbir Iraklı siyasi partinin, dini bir mecinin halkımıza karşı yapılan bu uygulamaları eleştirdiğini ya da şikayetçi olduğunu görmedik. Bu durum çok olağan bir mesele olarak görüldü.’’

Irak hükümetinin IŞİD ile mücadele sürecinde Kürdistan Bölgesi’ne hiçbir askeri ve ekonomik yardımda bulunmadığını ifade eden Başkan Barzani, şu değerlendirmede bulundu:

“Musul, Anbar ve Selahattin vilayetletlerinden kaçarak Kürdistan Bölgesi’ne sığınan bir milyon 800 binden fazla Iraklı göçzededen dolayı yaşanan büyük bir ekonomik krize rağmen. Ancak Peşmerge Güçleri tüm gücü, tecrübesi ve imkanıyla Irak ordusuna destek oldu.’’

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani,  her iki aşamada da Kürtlerin doğrudan Irak vatandaşı olarak kabul edilmedikleri sonucuna vardıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Her aşamada sırf Irak’ın demokratikleşmesi için çocuklarımızın kanı dökülmüş ve bedeller ödemişiz. Çocuklarımızın yarattığı bu değerlerin korunması gerekir. Bunun gözardı edilmesi kabul edilemez. Bizden değil Irak ve dostlarından şikayetçi olmalısınız.

“Bu adımı atmamıza sebep onlar oldu”

Bizim bu adımı atmamıza sebep onlar oldu. Tüm rejimin tecrübeleri, anayasası, merkezi, federal ve özerk değerler bir araya gelse dâhi demokratik ortak bir Irak artık kurulamaz!’’

Bu durumun artık sürdürülemez olduğunu belirten Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın şimdiki ilişkilerinin tehlikeli olduğunu ve çekişmenin başka bir boyut kazandığına dikkat çekti.

Kürtlerin barış içerisinde yaşaması için bu çekişmelerin son bulmasını isteyen Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin artık iyi bir komşu olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Başkan Barzani mektubunun sonunda, bu çerçevede Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat ile diyalog ve müzakerenin başarılı olması ve Kürtlerin İslam alemiyle tarihi ilişkilerinin devamının selameti için Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’ın bu sürece destek olmasını istedi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt geçtiğimiz günlerde Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’ye yazdığı mektupta, bağımsızlık referandumunu tarihini gözden geçirmelerini istemişti.