AYM’den Cizre’de çocuklarını kaybeden ailenin lehine karar

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cizre’de 2016’da çatışmaların yaşandığı dönemde çocuklarını kaybeden bir çifte tazminat ödenmesine karar verdi.

AYM’den Cizre’de çocuklarını kaybeden ailenin lehine karar

AYM’nın kararı bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

BBC’nin akardığına göre başvurucular Fatım ve Süleyman Garan’ın 2003 doğumlu çocuğu, B.G. 6 Ocak 2016’da Cudi Mahallesinde başına isabet eden bir mermi nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Ebeveynleri çocuklarını kimin öldürdüğünün bulunmasını talep etse de bu konuda herhangi bir gelişme olmamıştı.

AYM 120 bin TL tazminata karar verdi

AYM 2019’daki başvurudan dört yıl sonra verdiği kararda, soruşturma kapsamında makul sürede makul adımların atılmadığını tespit etti ve yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğini belirtti.

Başvurucular 1 milyon TL manevi, 500 bin TL de maddi tazminat talebinde bulunurken AYM 120 bin TL tazminata karar verdi.

Bank Asya’ya para yatırma hakkında da karar

AYM’nin bir diğer kararı da 2017’de Gülen yapılanmasıyla iltisaklı olduğu gerekçesiyle işten çıkarılan muhabir Mustafa Önal hakkında oldu.

Önal işten çıkarılmasının ardından işe iade davası açmış, yerel mahkeme sadece Aralık 2013’ten sonra Bank Asya’daki hesabına para yatırmasının yeterli bir kanıt olduğuna hükmetmişti.

AYM kararında Önal’ın yerel mahkemeye, Bank Asya’da en fazla faiz veren banka olduğu için hesap açtığını, dönem dönem parasını oraya yatırdığını, bunun örgütsel bir çağrıyla alakalı olmadığını anlatmasına rağmen mahkemenin buna karşı herhangi bir gerekçe göstermediğini tespit etti.

AYM “başvurucudan duyulan şüphenin ciddi, güçlü ve objektif olduğuna dair ikna edici, yeterli gerekçe yok” dedi, özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine hükmederek dosyayı yeniden görüşülmek üzere yerel mahkemeye gönderdi.