Bağdat’ta binlerce kişi İsveç’te Kur’an’ın yakılmasını protesto etti

Bağdat’ta gösteri düzenleyen Sadr destekçileri, İsveç Büyükelçiliğinin kapatılması ve büyükelçinin sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu.

Bağdat’ta binlerce kişi İsveç’te Kur’an’ın yakılmasını protesto etti

Irak’ta Şii lider Mukteda es-Sadr’a bağlı yüzlerce kişi, Stockholm’de Kur'an-ı Kerim'in yakılması nedeniyle İsveç'i protesto etti.

Başkent Bağdat’ın merkezinde yer alan İsveç Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce kişi, üst üste ikinci gün Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına tepki gösterdi.

Polis, göstericilerin önceki gün yaptıkları gibi büyükelçilik yerleşkesine girmesini engellemek için büyükelçiliğe giden yolu beton bariyerlerle kapattı.

LGBT'yi simgeleyen renkleri çizerek üzerinden geçen göstericiler, söz konusu flamaları ve Salwan Momika’nın posterini ateşe verdi.

Göstericiler, İsveç Büyükelçiliğinin kapatılmasını ve büyükelçin sınır dışı edilmesini talep etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahhaf ise eylemin barışçıl bir şekilde gerçekleştiğini açıkladı.

İsveç'in başkenti Stockholm'de Iraklı Salwan Momika isimli bir kişi, 28 Haziran'da Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

Eylem, İslam dünyası başta olmak üzere uluslararası toplumda büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Irak'ta da devlet yetkilileri ve farklı gruplar olayı kınayarak, çeşitli açıklamalar yapmıştı.

Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr’ın çağrısı sonrası da perşembe günü bir grup İsveç’in Bağdat Büyükelçiliğini basarak, binanın çatısına çıkmıştı.

Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan, Stockholm’de Kur'an-ı Kerim’i yakan Iraklının ülkeye geri getirilmesi ve yargılanması için gerekli kanuni işlemlerin yapılması talimatı vermişti.