Bağımsızlık İlanı Kolay, Sonrası Belirsiz

Rus Meclisi DUMA Başkanı’nın eski danışmanı Alexandr Dugin, Kürdistan’ın bağımsızlığına ilişkin konuştu.

Bağımsızlık İlanı Kolay, Sonrası Belirsiz

Rus Meclisi DUMA Başkanı’nın eski danışmanı Alexandr Dugin, Kürdistan’ın Erbil kentinde Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunu, sonrasını ve bölge ülkelerinin referandum sonucuna gösterecekleri refleksler ile ilgili görüşlerini açıkladı. Referandum sonrası bağımsızlık ilanı kararının çıkmasına ‘’kesin’’ olarak bakan Dugin, bağımsızlık ilanı sonrasını ise bölge ülkelerinin tavrının belirsizliğini koruması açısından şüpheli yaklaştı. Rusya’nın Kürdistan’ın bağımsızlığına desteğine ilişkin ise Dugin, “Her türlü destek, Rusya, İran, Türkiye ve güçlü ülkelerin tavrına bağlıdır. Bağımsızlık ilanı kolay ancak ülkelerin desteğini almak zor” uyarısını yaptı.

Kürt Sorununun karmaşıklığına, Kürt nüfusunun bölge ülkeleri arasındaki paylaşılmışlığına vurgu yapan Dugin, “Kürt meselesi karmaşıktır. Kürtler ülkeler arasında bölünmüştür ve yeryüzünde farklı şartlarda yaşamaktadır. Bağımsızlık iyi bir şeydir ancak Kürtlerin bağımsızlığına destek vermek ya da karşı çıkmaktan önce kimlik sorununu çözmek gerekiyor. Bu açıktır zaten, Kürtler elbette bağımsızlık için referandum yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Kürdistan’ın bağımsızlığına desteğine ilişkin ise Dugin, “Her türlü destek, Rusya, İran, Türkiye ve güçlü ülkelerin tavrına bağlıdır. Bağımsızlık ilanı kolay ancak ülkelerin desteğini almak zor” uyarısını yaptı.