Bakanlar Kurulu’ndan çağrı: Erbil ile Bağdat arasındaki bütçe anlaşması uygulansın

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, Erbil ile Bağdat arasında bütçe konusunda varılan anlaşmayı desteklediğini yineledi. Kurul, Irak Parlamentosu'ndaki Kürt grupları da bütçe tasarısında Kürdistan Bölgesi'nin anayasal ve mali haklarını savunmaya çağırdı.

Bakanlar Kurulu’ndan çağrı: Erbil ile Bağdat arasındaki bütçe anlaşması uygulansın

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında bugün toplantı.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani'nin de hazır bulunduğu toplantıda, Irak bütçe tasarısı ve Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlaması konusunda Bağdat’ın çabaları ele alındı.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında bütçe konusunda imzalanan anlaşmaya verdiği desteği yineledi.

Kurul ayrıca, Irak Parlamentosu'ndaki tüm Kürt gruplarını, federal bütçe tasarısında Kürdistan Bölgesi'nin anayasal ve mali haklarını savunmaya çağırdı.

Türkiye seçimlerini değerlendiren Kurul, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yeni kabine üyelerini tebrik etti.

Bütçe görüşmeleri yarın

Irak Parlamentosu, bütçe tasarısını oylamak için 8 Haziran perşembe günü saat 13.00'te toplanacak.

Parlamentodan yapılan açıklamada, Maliye, Stratejik Planlama ve Federal Hizmet Komisyonu tarafından hazırlanan 2023, 2024 ve 2025 yıllarına ait federal bütçe tasarısının perşembe günü oylanacağı kaydedildi.

Irak Bakanlar Kurulu, 13 Mart’ta gerçekleştirdiği toplantıda, 2023, 2024 ve 2025 yılı bütçe yasa tasarısını onayladı.

Bu yılki Irak bütçesi, tahmini 197 trilyon 828 milyar Irak dinarını aşan büyüklüğüyle 2003'ten bu yana en büyük bütçe olarak kabul ediliyor.

Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı 12,67 olarak belirlendi.

Erbil, bütçeden değişiklikleri kabul etmiyor

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu, Kürdistan Bölgesi'nin payına ilişkin değişiklikleri içeren bütçe tasarısının 13. ve 14. maddelerini perşembe günü onayladı. Komisyonda yer alan çok sayıda Kürt üye toplantıyı terk etti. İki maddede yapılan değişiklikler, komisyonun Şii üyeleri tarafından önerilen değişikliklerdi.

Söz konusu değişikliğe ilişkin Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nden yazılı bir açıklama yapıldı. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden yapılan açıklamada Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yapılan anlaşma dışında hiçbir anlaşmaya bağlı kalmayacağını duyurdu.

Hükümete göre, yasa tasarısındaki değişiklik Irak Parlamentosu Maliye Komisyonunda yer alan ‘Kürdistan karşıtı’ bir grup tarafından yapıldı. Hükümet açıklamasında alınan kararın, yasal olmadığı ve  Kürdistan Bölgesi ile Irak Federal hükümetleri arasındaki anlaşmalara, yine Irak Parlamentosu’nda onaylanan hükümet kabinesinin programına aykırı olduğu vurgulandı.

Bütçe tasarısında yapılan en bariz değişiklikler şu şekilde:

Kürdistan petrolünün yurt içinde satımı için Irak’ın resmi petrol şirketi SOMO’ya teslim edilmesi. Daha önceki anlaşmaya göre Kürdistan petrolünün yurt içinde satışı Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin tasarrufunda bulunuyordu.

Kürdistan Bölgesi’nin Kerkük ve Ninova'dan petrol çıkarması ve satışının engellenmesi.

Kürdistan Bölgesi vilayetlerinin bütçesine razı olmaması halinde Bağdat'tan payını doğrudan almalarına imkan verilmesi.

Kürdistan Bölgesi'nin sınır kapıları ile gümrüklerin ortak yönetilmesi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin geçmişte IŞİD saldırıları nedeniyle memurlara ödemediği maaşları her ay yüzde 10 oranında ödemesi.