Başbakan Mesrur Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile telefonda görüştü

Başbakan Mesrur Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Başbakan Mesrur Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile telefonda görüştü

Akşam saatlerinde gerçekleşen telefon görüşmesinde, bölgenin güvenlik durumu ele alınırken, Erbil Uluslararası Havalimanı, Uluslararası Koalisyon üsleri ve Irak’ın çeşitli yerlerinde meydana gelen roket ve İHA’lı saldırılar kınandı.

Kürdistanlı siyasi taraflar arasındaki birliğin önemine vurgu yapılan görüşmede, Uluslararası Koalisyon’un Irak’taki varlığının gerekliliği ve IŞİD’e karşı mücadelede Peşmerge ve Irak güvenlik güçlerine desteğin devam etmesinin önemi noktasında görüş birliğine varıldı.

Irak’ta 2021 bütçe yasasının kabul edilmesi ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin reformlarının ele alındığı görüşmede Başbakan Mesrur Barzani, hükümetin genel ekonomiyi dizayn ederek gelirlerini artırmak istediğini belirtti.

Başbakan, ABD Dışişleri Bakanı’ndan teknik açıdan ve ABD’li yatırımcıları Kürdistan Bölgesi’ne yönlendirme hususunda Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne destek olmasını istedi.

Irak Parlamentosu’nda kabul edilen 2021 bütçe yasasına değinilen görüşmede Başbakan, Irak hükümetinin en kısa zamanda Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarını göndermesini beklediklerini ve Erbil’in bütçe yasasındaki yükümlülüklerine bağlı olacağını belirtti.

Bütçe yasasının uygulanması ve diğer sorunların çözümü için ABD Dışişleri Bakanı’ndan Erbil ve Bağdat’a destek olmasını isteyen Başbakan, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Irak için uluslararası kredilerden payını adil bir şekilde alması gerektiğini ifade etti.

Irak’ta yapılacak seçimlerin de gündeme geldiği görüşmede, milis gruplarla ilgili endişeler dile getirildi.

Görüşmede, milis grupların ABD’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’yle ortaklığına engeller çıkardığı kaydedilirken, Şengal Anlaşması’nın uygulanmasının önemine vurgu yapıldı.