Başbakan Mesrur Barzani'den Bağdat ve Uluslararası topluma Rojava çağrısı

Başbakan Mesrur Barzani, Rojava’da yaşanan savaş nedeniyle Kürdistan Bölgesi’ne gelen 8 bin göçzedeye hükümetin elinden gelen yardımı yapacağını belirterek bu konuda Bağdat ve uluslararası toplumdan da destek istedi.

Başbakan Mesrur Barzani'den Bağdat ve Uluslararası topluma Rojava çağrısı

Başbakan Mesrur Barzani, Rojava’da yaşanan savaş nedeniyle Kürdistan Bölgesi’ne gelen 8 bin göçzedeye hükümetin elinden gelen yardımı yapacağını belirterek bu konuda Bağdat ve uluslararası toplumdan da destek istedi.

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu bugün başkent Erbil'de Başbakan Mesur Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin başkanlığında toplandı.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, toplantıda hükümetin 100 günlük faaliyetlerinin değerlendirildiği belirtildi.

Açıklamada, yeni kabinenin 100 günlük faaliyet raporunun hazırlanması, hayata geçirilen projeler ve gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra, gerçekleştirilemeyen projelerin de nedenlerinin kapsamlı bir şekilde raporda yer almasının kararlaştırıldığı ifade edildi.

Irak’taki gelişmeler

Irak’taki değişimlerin değerlendirildiğine ve Irak hükümetinin reformlar konusunda göstermiş olduğu çaba ve adımların desteklendiğine dikkat çekilen açıklamada, protestoculara, taleplerini barışçıl bir tarzda dile getirmeleri çağrısında bulunuldu, ülkenin huzurunun hem Kürdistan Bölgesi hem de Irak’ın çıkarına olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada, Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların anayasa çerçevesinde çözülmesi ve Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’nin taleplerine olumlu bir yanıt vermesi yönündeki beklentilere işaret edildi.

Rojavalı göçzedeler

Rojava ve Suriye’nin kuzeydoğusunda yaşanan krizden duyulan endişelerin tekrar dile getirildiği açıklamada, savaş nedeniyle 8 bin Rojavalı göçzedenin Kürdistan Bölgesi’ne sığındığına dikkat çekildi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin bu konuda elinden geleni yapmaya hazır olduğuna değinilen açıklamada, ancak bu konuda merkezi Irak hükümeti ve uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.

Kimsesiz çocuklar hakkındaki taslak rapor

Açıklamada, “Toplantıda, bakanlıklara bağlı olmayan, kurum ve kuruluşların idari ve mali durumlarının gözden geçirilerek, her bakanlığın kendi bünyesindeki kurumlaşmayı sağlaması ve fazla harcamaları kısarak tasarrufa gitmeyi hedeflemesinin kararlaştırıldı” ifadelerine yer verildi.

Toplantıda kimsesiz ve bakıma muhtaç çocukların evlatlık ve koruyucu ailelere verilmesi için hazırlanan projenin taslak raporu değerlendirildiği belirtilen açıklamada, bazı değişiklikler yapıldıkdıktan sonra raporun kabul edildiği belirtildi.

Açıklamada, “Toplantıda ayrıca, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin yurtdışında gerçekleştirdiği resmi görüşmeler, imzaladığı anlaşmalar, yazılı belge ve dosyaların arşivlenmesi konusunda Koordinasyon ve Arşiv Kurumu’nun raporunu ele alındı, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin yeni kabinesinin reformları çerçevesinde konferans, kongre ve seyahatlerin ihtiyaçlar temelinde düzenlenmesi konusunu değerlendirildi” denildi.