Başbakan: Sudani’yle maaş ödemeleri konusunda makul bir anlaşmaya vardık

Başbakan Mesrur Barzani, Irak Bakanlar Kurulunun Kürdistan Bölgesinin maaşlarını ödemesi kararına ilişkin yayınladığı mesajda “Yüce Allah'ın yardımı ve halkımızın güçlü iradesi sayesinde Kürdistan halkının haklarını savunabildik. Federal Başbakan Muhammed es-Şiya Sudani ile vatandaşların maaşlarının ödenmesi konusunda makul bir anlaşmaya vardık” dedi.

Başbakan: Sudani’yle maaş ödemeleri konusunda makul bir anlaşmaya vardık

Bir süredir Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında krize neden olan maaş konusu Başbakan’ın Bağdat ziyareti sonrası çözüldü.

Irak Bakanlar Kurulu toplantısında her ay Kürdistan Bölgesi’ne 700 (yaklaşık 535 milyon dolar) milyar dinar ödenmesini kararlaştırdı. Buna göre son 3 aydır gönderilmeyen toplam 2,1 trilyon dinar maaşın kısa sürede  Kürdistan Bölgesi’ne gönderilmesi bekleniyor.

Irak Bakanlar Kurulunun aldığı karar ardından Başbakan Mesrur Barzani yayınladığı mesajda “Yüce Allah’ın yardımı ve halkımızın güçlü iradesi sayesinde Kürdistan halkının haklarını savunabildik. Federal Başbakan Muhammed es-Şiya Sudani ile vatandaşların maaşlarının ödenmesi konusunda makul bir anlaşmaya vardık” dedi.

Başbakan mesajının devamında “sabırlı”, “direngen” ve “hükümetine olan güvenlerini yitirmeyen” Kürdistan halkına, ayrıca “engeller karşısında verdiği destek ve yol göstericiliğinden" ötürü Başkan Mesud Barzani’ye minnettarlığını sunduğunu kaydetti. Başbakan, Kürdistan Bölgesi Başkanına da federal hükümetle müzakerelerdeki desteği ve üstlendiği rolden dolayı teşekkür etti.

Mesrur Barzani, Irak ile Kürdistan Bölgesindeki siyasi taraflara, Irak Parlamentosundaki Kürdistan fraksiyonlarına ve Kürdistan Bölgesi Müzakere Heyetine, vatandaşların maaş haklarının elde edilmesi sürecinde tek ses olarak yaptıkları katkı ve sundukları destekten ötürü tek tek teşekkür etti.

Mesajının sonunda Başbakan, "Yüce Allah’ın da yardımıyla Allah'ın desteğiyle aziz vatandaşlarımıza hizmet etmeye devam edeceğiz ve Kürdistan Bölgesi'nin istikrarını bozmaya yönelik kısır girişimlere izin vermeyeceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

Erbil ile Bağdat arasındaki görüşmeler sırasında Kürdistan Bölgesi Hükümeti çalışanların maaşları için aylık 800 milyar dinar talep etmişti.

Kürdistan Bölgesi'nin tüm çalışanların maaşlarını karşılayabilmesi için aylık 920-940 milyar dinara ihtiyacı var.

Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanlığı da bugün Eylül ayı maaşlarının ödenmesine başlandığını duyurmuştu. 

Irak, bütçe yasasının onaylanıp resmi gazetede yayınlanmasının ardından geçen süreçte Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını petrol ve iç gelirleri bahane ederek göndermiyordu.

Bu amaçla geçen hafta Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında bir heyet Bağdat’a gidip Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ve Iraklı siyasi taraflarla görüşmüştü.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 13 Eylül’de Rûdaw'a yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti tüm yükümlülüklerini son derece şeffaf bir şekilde yerine getirmiştir ve Bağdat'ın da aynı şekilde yaklaşmasını bekliyoruz” demişti.

Neçirvan Barzani, “Kürdistan Bölgesi'nin mali hakları vardır ve meşrudur. Önemli olan şudur; maaş meselesi hiçbir meseleye karıştırılmamalıdır” ifadelerini kullanmıştı. (Kaynak/Rudaw)